Kašika postala simbol palestinskog otpora posle bekstva iz zatvora

Svet 17. sep 202111:571 komentar
palestinci
Izvor: REUTERS/Ammar Awad

Obična kašika je uz tradicionalne zastave i transparente dobila svoje mesto kao simbol palestinskog otpora, pošto se pročulo da su palestinski zatvorenici nedavno uspeli da pobegnu iz dobro čuvanog izraelskog zatvora koristeći pribor za jelo.

Kada je šestorica Palestinaca 6. septembra ujutru pobeglo iz zatvora Gilba, na severu Izraela, na društvenim mrežama su objavljene fotografije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju. Haštag „čudesna kašika“ je sugerisao da je bekstvo izvedeno u holividskom stilu.

Povezane vesti

U početku se međutim nije znalo da li je pribor za jelo zaista korišćen ili je uloga kašike izmišljena.

Ove nedelje advokat jednog od četvorice begunaca, koji su u međuvremenu uhapšeni, izjavio je za Frans pres da je njegov klijent Mahmud Abdulah Ardah rekao da je koristio kašike, tanjire i čak dršku čajnika da prokopa tunel iz ćelije, a daje počeo da kopa u decembru.

Ardah je jedan od četvorice begunaca koji je uhapšen posle velike potere.

Sva šestorica su optužena za kovanje zavere da izvedu napade na Izraelce.

Dvojica su još u bekstvu i potera za njima se nastavlja dok se u Izraelu vodi istraga o propustima koji su doveli do tog, kako ocenjuju, sramotnog incidenta koji Palestinci smatraju pobedom.

„Odlučnošću, budnošću i lukavstvom i sa kašikom bilo je moguće prokopati tunel kroz koji su Palestinci pobegli“, napisao je pisac Sari Orabi na veb sajtu Arabi 21.

Palestinski karikaturista Muhamed Sabaneh je ukazao da je bekstvo poslužilo crnom humoru i izložilo podsmehu izraelski bezbednosni sistem.

On je autor nekoliko karikatura na kojima je nacrtanakašika uključujući jednu pod naslovom „Tunel slobode“.

Stanovnici palestinskih teritorija počeli su da nose kašike na demonstracijama u znak podrške Palestincima zatočenim u izraelskim zatvorima.

Bekstvo je podstaklo divljenje i u Kuvajtu gde je umetnik Mitam Abadal napravio veliku skulpturu ruke koja čvrsto drži kašiku i nazvao je „Kašika slobode“.

U Tulkarmu na okupiranoj Zapadnoj obali najnovije bekstvo je podsetilo Gasana Mahdavija kako su on i još jedan zatvoren 1996. pobegli iz izraelskog zatvora kopajući tunel noktima.

„Nema toga što zatvorenici ne mogu uraditi i uvek postoji greška u sistemu“, rekao je Mahdavi koji je uhapšen ponovo i pušten posle ukupno 19 godina u zatvoru.

On je dodao da je beg iz izraelskog zatvora nešto o čemu svaki zatočenik razmišlja.

Mahdavi smatra da će u istoriji ostati zabeleženo da je to ovog puta izvedeno uz pomoć kašike.

Komentari

Vaš komentar