Zemljotres u Avganistanu srušio 2000 kuća: Više od 1000 mrtvih, 1500 povređenih

Svet 22. jun 202219:32 > 20:21 2 komentara

U snažnom zemljotresu u Avganistanu poginulo je najmanje hiljadu ljudi, a oko 1.500 je povređeno, rekao je talibanski zvaničnik za BBC. Snimci pokazuju klizišta i razrušene kuće izgrađene od blata u istočnoj provinciji Paktika, gde spasioci pokušavaju da izvuku povređene ispod ruševina. UN su saopštile da se procenjuje da je gotovo 2000 kuća srušeno.

Zemljotres jačine 6.1 stepen po Rihteru pogodio je gusto naseljeno područje na granici Avganistana i Pakistana. Potres se osetio u prečniku od oko 500 kilometara sve do Indije, objavio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

Mrtvih ima i u istočnim pokrajinama Nangarharu i Kostu. Iz udaljenih oblasti helikopteri prevoze žrtve do slabo snabdevenih bolnica.

„Bila je ponoć kada je potres pogodio. Deca i ja smo vrištali. Jedna od naših soba je uništena. Uništena je kuće naših komšija. Poslali su nas u bolnicu, bilo je mnogo mrtvih i ranjenih“, priča jedna Avganistanka.

Tanjug/Bakhtar News Agency via AP

To je najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio Avganistan u poslednje dve decenije. A zemlji posle dolaska Talibana na vlast i vraćanja međunarodnih sankcija već mesecima preti glad.

„Situacija na terenu je poražavajuća. Najteže je u provincijama Paktika i Kost. Samo u gradiću Gjan je srušeno 800 zgrada. Očajnički pokušavamo da u saradnji sa lokalnim vlastima pružimo pomoć preživelima i da dostavimo lekove u bolnice“, rekla je predstavnica UNICEF-a za Avganistan Sem Mort.

Čak i pre nego što su talibani preuzeli vlast, avganistanske službe za hitne slučajeve bile su, sa nekoliko aviona i helikoptera dostupnih spasiocima, nedovoljno opremljene da se nose sa prirodnim katastrofama. Situaciju otežava i uništena infrastruktura mobilnih komunikacija i nedostatak zdravstvenog osoblja.

UN: Nedostatak mašina usporava operacije spasavanja

Gotovo 2.000 kuća uništeno je u snažnom zemljotresu u Avganistanu gde nedostatak mašina za uklanjanje ruševina usporava operacije spasavanja, rekao je koordinator UN za humanitarna pitanja u zemlji Ramiz Alakbarov.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne da se podrže stotine porodica pogođenih ovom katastrofom u zemlji koja već pati od posledica višegodišnjeg sukoba, ekonomskih teškoća i gladi.

„Mislimo da je gotovo 2.000 kuća uništeno“, rekao je Alakbarov na konferenciji za novinare u sedištu UN u Kabulu, i istakao da bi broj raseljenh mogao da bude mnogo veći od toga.

On je rekao da prosečna avganistanska porodica ima najmanje sedam, osam članova, i da se dešava da više porodica živi pod istim krovom.

Alakbarov je rekao da su avganistanske vlasti poslale više od 50 kola hitne pomoći i četiri do pet helikoptera u provinciju Paktika da evakuišu povredjene i dale pomoć porodicama stradalih ljudi.

On je rekao da nedostatak mašina za raščišćavanje ruševina remeti operacije. Rekao je da ;ni meteorološki uslovi nisu mnogo povoljni, da je juče padao sneg u centru Avganistana, da se spustila temperatura i da pada kiša od juče.

Avganistanske spasilačke službe dugo ograničene po broju ljudi i kapacitetima nisu sposobne same da se nose sa velikom prirodnom katastrofom, a teško je mobilisati medjunarodnu pomoć pošto su nevladine organizacije i UN agencije manje prisutne nego ranije od kada su talibani preuzeli vlast prošle godine.

Komentari (2)

Vidi sve komentare