Keri i Lavrov: SAD i Rusija spremne za saradnju u borbi protiv promena klime

Svet 12. jul 202119:37 2 komentara
Keri i Lavrov
Dimitar Dilkoff/Pool Photo via AP/Tanjug

Američki specijalni izaslanik za klimu Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dogovorili su se u ponedeljak na sastanku u Moskvi da razviju saradnju svoje dve zemlje u borbi protiv promena klime.

Keri, koji se već mnogo puta sretao sa Lavrovom dok je bio državni sekretar SAD, rekao je da „ulog ne može biti veći“ dok se svet suočava sa vrućinom i drugim ekstremnim meteorloškim pojavama.

„Proveli smo godine i vi i ja pregovarajući o ratovima, hemijskom oružju, nuklearnom oružju i mogu bez rezerve reći da je ovo apsolutno podjednako kritična i hitna inicijativa“, rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Lavrov je ukazao da Moskva „posvećuje veliku pažnju problemima povezanim s klimatskim promenama“, pozdravljajući „vrlo pravovremenu“ posetu svog američkog gosta Moskvi.

Po njegovim rečima, Rusija očekuje „blisku saradnju“ sa Sjedinjenim Državama na samitu COP26 u novembru u Glazgovu u Velikoj Britaniji.

Lavrov je dodao da je poseta Kerija „veoma važna i pozitivna“ da bi se „ublažile tenzije“ između njihove dve zemlje, koje se godinama pojačavaju usled optužbi za mešanje u izbore, špijunažu i sajber napade, masovno pripisanih Moskvi.

Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa, obećala je poslednjih godina da će klimatske promene shvatati ozbiljno. Sve su veći šumski požari u Sibiru i topljenje večito zamrznutog tla – „permafrosta“, ugrožava nekoliko gradova u oblasti Severnog pola.

Tokom godišnjeg govora u aprilu, predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija mora prilagoditi klimatskim promenama i naredio stvaranje industrije koja će reciklirati ugljenik ispušten u atmosferu.

Klimatske promene su jedna od retkih oblasti u kojima su Sjedinjene Države i Evropska unija usred stalnih tenzija s Moskvom izrazile spremnost za saradnju s Rusijom.

Komentari (2)

Vidi sve komentare