Kijev: Černobilj ostao bez struje, neizvesno da li je povećana radijacija

Svet 09. mar 202213:50 > 13:51 12 komentara
GENYA SAVILOV / AFP

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je obustavljena isporuka električne energije bivšoj elektrani Černobilj, upozorivši da bi moglo da dođe do oslobađanja radioaktivnih supstanci, jer istošeno nuklearno gorivo ne može da se hladi.

Energoatom je u postu na Telegramu napisao da je visokonaponska linija koja snabdeva elektranu isključena, nakon što je pretrpela oštećenja tokom ruskog zauzimanja nuklearke pre skoro dve sedmice, prenosi BBC.

Povezane vesti

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko kazao je za BBC da Ukrajina nema pristup informacijama o monitoringu u nuklearki i da zbog toga ne može da proceni da li su oslobođene bilo kakve radioaktivne supstance.

„Moramo to da popravimo što brže možemo“, rekao je Galuščenko.

Dodao je da „postoji specijalni sistem bezbednosti u slučaju nestanka struje“, koji bi omogućio nuklearnoj centrali da radi nekoliko dana, koristeći dizel generatore.

Ranije je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila da je prestala da prima podatke o monitoringu iz nuklearke i upozorila da su im ukrajinske vlasti rekle da je osoblje Černobilja koje broji oko 210 radnika stalno na dužnosti u poslednje dve sedmice.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare