Kijev negira umešanost u napad dronom na Moskvu

Svet 30. maj 202310:54 > 12:18 22 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov

Ukrajina je negirala da je direktno umešana u napad dronovima u Moskvi.

Zamenik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak negirao je direktnu umešanost Kijeva, ali je naglasio da je „Ukrajina uživala gledajući te događaje“ i prognozirao povećan broj takvih napada.

„Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara. Ali, naravno, nismo direktno umešani u njih“, naglasio je Podoljak.

Rusija je ranije saopštila da je Ukrajina izvršila do sada najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je ruska protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.

Oboreni dronovi iznad Kijeva

Ukrajina je saopštila i da je oborila 29 dronova od ukupno 31 ruske bespilotne letelice, uglavnom iznad Kijeva i okoline.

To je bio treći ruski vazdušni napad na glavni grad Ukrajine u poslednja tri dana, a gradonačelnik Kijeva je ranije jutros saopštio da je najmanje jedna osoba poginula.

„Od 23.30 do 4.30, ruske okupacione trupe su napale Ukrajinu“ sa 31 dronom Šahed-136/131 iranske proizvodnje, od kojih je 29 oboreno, skoro sve u blizini glavnog grada i na nebu iznad Kijeva“, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

Sirene za uzbunu oglasile su se noćas u Kijevu, ali i u centralnim i južnim delovima Ukrajine.