Kijev odbio ultimatum Moskve – zašto je Rusima toliko važan Marijupolj?

Svet 21. mar 202208:03 > 14:06 37 komentara
National Police of Ukraine / AFP

Ukrajina je odbila ultimatum koji joj je dala Moskva - da do ponedeljka u 5h ujutro po moskovskom vremenu preda grad Marijupolj. Šta će se dogoditi nakon toga, niko ne zna. A zašto je Marijupolj toliko važan Rusima?

„Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja“, rekao je nešto ranije zamenik premijera Ukrajine, a prenela je ukrajinska Pravda.

U razgovoru za BBC, savetnik gradonačelnika Marijupolja je rekao da se obećanjima Rusije ne može verovati i da će se ljudi koji se bore u gradu – boriti do poslednjeg vojnika.

Pročitajte još:

CNN piše da je u ultimatumu bilo naznaka da će onima koji su odlučili da se predaju biti omogućen siguran prolaz iz grada, ali, kako navodi američka mreža, za to ipak nije bilo nikakvih garancija. Podseća i da je Rusija više puta gađala civile.

Rusko ministarstvo odbrane je, kada je pozvalo ukrajinske vlasti da „polože oružlje“, napisalo u poruci da budu „razumni“ i da povuku ranija uputstva „koja obavezuju militante da se žrtvuju i da postanu ‘mučenici Marijupolja'“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će danas otvoriti humanitarne koridore iz ukrajinskog Mariupolja, prenosi TASS.

General-pukovnik Mihail Mizincev, direktor Ruskog nacionalnog centra za upravljanje odbranom, rekao je juče da će od 10 do 12  sati po moskovskom vremenu (07:00 GMT) koridori biti otvoreni od Marijupolja ka istoku i zapadu.

Mizincev je pozvao strane u prekidu vatre da se pridržavaju odluke počevši od 09:30 (06:30 GMT).

Prema Mizincevu, „do 130.000 civila, uključujući 184 stranca iz šest zemalja, i dalje se drže u gradu kao taoci“.

„Uzimajući ovo u obzir, Rusija će sutra, 21. marta od 10 časova po moskovskom vremenu otvoriti humanitarne koridore iz Marijupolja u istočnom i zapadnom pravcu po dogovoru sa ukrajinskom stranom u cilju spasavanja ljudskih života i očuvanja infrastrukture Marijupolja i na osnovu presretnutih radio razgovora neonacista koji su shvatili potpunu beznadežnost svoje pozicije i besmislenost daljeg otpora“, rekao je on juče i dodao da će ruske snage i jedinice Donjecke Narodne Republike (DNR) proglasiti prekid vatre i garantovati njegovo poštovanje.

Šta bi sada moglo da se dogodi?

BBC navodi da nije jasno šta bi sada moglo da se dogodi. Od „roka“ je prošlo nekoliko sati. Moskva nije precizirala šta će njene trupe, koje okružuju grad, uraditi ako ultimatum o predaji bude odbijen.

Podsetimo, prema izveštajima stranih medija i zvaničnika, procenjuje se da se u gradu nalazi oko 300.000 ljudi. Oni veliku većinu vremena provode u skloništima. Praktično su „odsečeni“ od ostatka zemlje i nemaju gas, vodu, mnogi ni struju. Kako navodi BBC, i zalihe hrane i lekova sve su im manje. Svuda oko grada nalazi se ruska vojska, tako da su stanovnici praktično zarobljeni. U ovom gradu je, pre rata, živelo 450.000.

REUTERS/Alexander Ermochenko

Marijupolj je bombardovan tokom cele nedelje. Gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko je rekao za CNN da je protekle sedmice više od 80 odsto stambenih zgrada bilo ili oštećeno ili uništeno.

AFP

BBC navodi da satelitski snimci pokazuju da je uništen veliki deo grada. Podsetimo, gađana su i mesta koja su bila skloništa, poput teatra ili umetničke škole, ali i porodilište. Granatiranja su danonoćna, naveo je Denis Prokopenko iz Nacionalne garde „Azov“ za CNN.

U ovom gradu vode se i ulične borbe

Marijupolj je lučki grad koji je strateški važan za Ruse, jer bi osvajanje ovog mesta donelo Rusiji neometanu kontrolu nad jugoistočnim delom zemlje. Kako navodi CNN, radi se o luci na delu obale koja povezuje istočni region Donbasa sa poluostrvom Krim, koji su pod ruskom kontrolom od 2014. Čini se da ruske snage žele punu kontrolu nad ovim područjem, kako bi se stvorio kopneni koridor između ta dva regiona, pa otud ovoliki pritisci na Marijupolj..

Podsetimo i da su ukrajinski zvaničnici danima optuživali Ruse da blokiraju dogovorene humanitarne koridore za evakuaciju stanovništva. Ipak, optužbe su stizale i sa druge strane. Moskva je optuživala ukrajinske snage oko Marijupolja upravo za to.

U nedelju su vlasti Marijupolja optužile ruske snage da odvode stanovništvo u ruske gradove, protiv njihove volje. Rusija je to negirala.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare