Kijev optužio Rusiju da je kidnapovala šefa nuklearne elektrane Zaporožje

Svet 01. okt 202210:34 6 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je Moskvu da je kidnapovala šefa najveće nuklearne elektrane u zemlji, elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga i nalazi se u ukrajinskoj oblasti čije pripajanje je Vladimir Putin zvanično proglasio.

Ruske snage otele su generalnog direktora nuklearne elektrane Zaporožje Ihora Murašova oko 16 časova juče, objavio je Energoatom.

To se dogodilo samo nekoliko sati pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ugovore o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti koje su bile pod ruskom kontrolom. Energoatom je naveo da su ruski vojnici zaustvili automobil u kome je bio Murašov, da su mu vezali oči i zatim ga odveli na nepoznatom pravcu.

„Njegovo pritvaranje ugrožava bezbednost Ukrajine i najveće evropske nuklearne elektrane“, rekao je predsednik Energoatoma Petro Kotin i pozvao Rusiju da odmah oslobodi Murašova.

Rusija nije odmah priznala da je otela direktora elektrane. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) koja ima svoje osoblje u elektrani Zaporožje nije odmah potvrdila tvrdnju Energoatoma da je Murašov otet. Ukrajinski tehničari nastavili su da upravljaju elektranom i pošto su je ruske trupe zauzele.

Poslednji reaktor u elektrani zatovren je u septembru zbog stalnog granatiranja blizu tog pogona.