Kim Džong Un: Cilj Severne Koreje je da stvori najjaču svetsku nuklearnu silu

Svet 27. nov 202208:2139 komentara
Severna Koreja, Kim Džong Un
Izvor: KCNA via REUTERS

Severnokorejski vođa Kim Džong Un rekao je u nedelju da je glavni cilj njegove zemlje da ima najmoćniju nuklearnu silu u svetu, izvestili su državni mediji.

Povezane vesti

Kim je to izjavio na svečanosti na kojoj je unapredio u viši čin nekoliko desetina oficira uključenih u nedavno lansiranje najveće severnokorejske balističke rakete Hwasong-17. Nadgledajući njeno lansiranje 18. novembra, Kim je rekao da će na nuklearnu pretnju SAD uzvratiti nuklearnim oružjem.

Izgradnja nuklearne sile služi zaštiti dostojanstva i suvereniteta države i naroda i „glavni je cilj imati najmoćniju stratešku nuklearnu silu, apsolutnu silu bez presedana u ovom veku“, rekao je Kim.

Raketu Hwasong-17 nazvao je „najjačim strateškim oružjem na svetu“, dodavši da ona pokazuje odlučnost Severne Koreje i njenu sposobnost da izgradi najmoćniju vojsku na svetu.

Severnokorejski naučnici ostvarili su „znatan napredak u razvoju tehnologije izgradnje nuklearnih glava na balističkim raketama“, rekao je Kim ne iznoseći pojedinosti.

Pozirajući za slikanje sa naučnicima, inženjerima, oficirima i drugima uključenim u testiranje, severnokorejski vođa rekao je da očekuje da nastave neverovatnom brzinom da šire nuklearno oružje za odvraćanje.

Lansiranje rakete koja može da dosegne njihovu teritoriju, podstaknula je Sjedinjene Države da zatraže predsedničku izjavu Saveta bezbednosti UN i prozove Severnu Koreju za testiranje raketa koje su zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti.

Komentari

Vaš komentar