Kim Džong Un: Ekonomija zemlje se popravlja, situacija sa hranom „napeta“

Svet 16. jun 202108:22 > 08:2315 komentara
Kim Džong Un
Izvor: KCNA/via REUTERS

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da se ekonomija njegove zemlje popravila ove godine, ali je pozvao na usvajanje mera radi rešavanja "napete" situacije u vezi sa hranom koja je izazvana pandemijom virusa korona i prošlogodišnjim tajfunima.

Kim je predsedavao sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojem je razmatran napredak u provođenju glavnih političkih odluka i mera za rešavanje ekonomskih pitanja, navodi agencija KCNA.

Komitet je postavio ciljeve i zadatke koje treba ostvariti u okviru petogodišnjeg ekonomskog plana sa prethodne sednice u februaru, uključujući povećanje proizvodnje hrane i metala.

Kim je rekao da se ekonomija svekupno popravila u prvoj polovini godine i da je industrijska proizvodnja povećana za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi KCNA.

On je dodao da postoje „ozbiljne devijacije“ u naporima partije da primijeni plan usled nekoliko prepreka i ukazao na snabdevanje hranom.

„Situacija u kojoj su ljudi kada je reč o hrani je napeta, pošto poljoprivredni sektor nije uspeo da ispuni plan proizvodnje žita zbog štete od tajfuna prošle godine“, rekao je lider Severne Koreje.

Partija je obećala da će ove godine usmeriti sve snage na poljoprivredu, a razgovarano je i o borbi protiv kovida-19, navodi KCNA.

Kim je pozvao da se preduzmu koraci za minimiziranje posledica prirodnih katastrofa jer je, prema njegovim rečima, to lekcija iz prošle godine i ključ za ostvarivanje ciljeva ove godine.

Komentari

Vaš komentar