Kim Džong Un: Severna Koreja da bude spremna za nuklearni napad

Svet 20. mar 202307:15 komentara
Kim Džong Un
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski čelnik Kim Džong Un rekao je da bi njegova zemlja trebalo da bude spremna da izvede nuklearne napade u bilo kojem trenutku kako bi odvratila rat, optužujući SAD i Južnu Koreju za širenje zajedničkih vojnih vežbi koje uključuju američka nuklearna sredstva, objavila je u nedelju novinska agencija KCNA.

Kim je to izjavio nakon što je Severna Koreja, kako navodi državna agencija KCNA, sprovela nuklearne taktičke vežbe s ciljem slanja snažnog upozorenja protiv saveznika.

U vežbama je balistički projektil preleteo 800 km pre nego što je pogodio metu na visini od 800 m, prema scenariju taktičkog nuklearnog napada, objavila je KCNA.

Južna Koreja i SAD trenutno sprovode svoje najveće zajedničke vojne vežbe u proteklih pet godina. Vežbe su počele prošlog ponedeljka i treba da traju deset dana.

KCNA je navela da se te vežbe „neoprostivo približavaju crvenoj liniji“ zemlje.

Severna Koreja potvrdila je ubrzo nakon toga da je prethodnog dana lansirala interkontinentalnu balističku raketu, drugu ove godine. To lansiranje bilo je odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe, navela je KCNA. Vojni analitičari ocenjuju da bi ta raketa teoretski mogla da stigne do kontinentalnog dela SAD.

Saveznici su rekli da su vežbe usmerene na razvoju bezbednosnog okruženja zbog udvostručene agresivnosti Severne Koreje.