Rusija i Severna Koreja potpisale da će jedna drugoj pomoći ako budu napadnute

Svet 19. jun 202409:04 > 12:07 90 komentara
Vladimir Putin i Kim Džong UN
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un danas su, tokom samita u Pjongjangu potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute.

Nije bilo jasno kakvu vrstu pomoći će zahtevati sporazum, opisan kao „sveobuhvatno strateško partnerstvo“. Putin je dodao da Rusija ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom u tom sporazumu, prenose ruske državne novinske agencije.

Kim je rekao da je sporazum mirnog i odbrambenog karaktera, navode Ria Novosti. „Ne sumnjam da će to postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta“, rekao je Kim.

Rusija i Severna Koreja potpisale su i sporazume o saradnji u oblastima zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke, prenose ruski državni mediji pozivajući se na sajt Kremlja.

Severnokorejski lider obećao je prethodno punu podršku ruskom ratu u Ukrajini pre nego što je danas započeo sastanak jedan na jedan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pjongjangu, u pokušaju da prošire svoju ekonomsku i vojnu saradnju i pokažu jedinstven front protiv Vašingtona, javlja AP.

Kako je objasnio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, u formatu jedan na jedan dvojica šefova država mogu da razgovaraju o „najvažnijim, najosetljivijim pitanjima“, a članovi delegacija se mogu pridružiti, ako je potrebno, izvestila je iz Pjongjanga agencija TASS.

Istovremeno, AP – citirajući ruske ruske državne agencije TASS i RIA Novosti ističe da je Putin zahvalio Kimu na podršci u Ukrajini i rekao da će dve zemlje potpisati sporazum o jačanju svog partnerstva dok se obe „bore protiv imperijalističke hegemonističke politike Sjedinjenih Država i njenih satelita protiv Ruske Federacije“.

Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Kremlin.ru/Handout via REUTERS
Vladimir Putin i Kim Džong UN Vladimir Putin i Kim Džong UN
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putinova poseta dolazi u jeku rastuće zabrinutosti oko aranžmana o naoružanju u kojem Severna Koreja obezbeđuje Rusiji preko potrebnu municiju za podsticanje moskovskog rata u Ukrajini, u zamenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli da pojačaju pretnju koju predstavlja Kimovo nuklearno oružje i raketni program, ocenjuje američka agencija.

Severna Koreja je pod teškim UN Sankcije Saveta bezbednosti zbog svog programa naoružanja, dok se Rusija takođe suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon razgovora jedan na jedan, očekuje se zajedničko saopštenje Putina i Kima.

Putin će, prema ranijim najavama, u sredu uveče otputovati u Vijetnam.

Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vreme i nazvao Putinovu posetu prilikom da učvrsti njihovo „vatreno prijateljstvo“.

Kim je obećao „punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbednosnih interesa i teritorijalnog integriteta“. Nije odmah bilo jasno kako bi ta podrška mogla izgledati, navodi AP.

Kim je u prošlosti koristio sličan jezik, dosledno govoreći da Severna Koreja podržava ono što on opisuje kao pravednu akciju za zaštitu interesa Rusije i okrivljujući za krizu „hegemonističku politiku Zapada predvođenog SAD“.

On je takođe pozdravio „važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare