Kina izrazila protest zbog američke upotrebe sile: Zadržavamo pravo da uzvratimo

Svet 05. feb 202310:5495 komentara
kineski balon oboren u SAD
Tanjug/Chad Fish via AP

Peking je osudio američku odluku da obori kineski balon koji je više dana leteo iznad SAD, optužujući Vašington da reaguje na jasno prekomeran način i da "ozbiljno narušava međunarodnu praksu".

„Kina izražava snažno nezadovoljstvo i proteste zbog američke upotrebe sile“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da „zadržava pravo“ da uzvrati.

POVEZANE VESTI:

Američki borbeni avion oborio je kineski balon koji je nekoliko dana leteo iznad SAD i čije prisustvo predstavlja „neprihvatljivo kršenje“ američkog suvereniteta, izjavio je sinoć američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Ostin je naveo da je balon oboren iznad američke savezne države Južne Karoline, po naređenju predsednika SAD Džozefa Bajdena, i dodao da će za Bajdena uvek biti „bezbednost Amerikanaca prioritet“.

Bajden je čestitao pilotima što su „uspešno sproveli“ tu delikatnu operaciju. On je rekao da je još u sredu dao naređenje da se što je pre moguće obori balon ali da je Pentagon želeo da čeka sigurnije mesto da se to uradi da bi se izbegla svaka moguća šteta na tlu prilikom mogućeg pada delova balona.

Taj slučaj je izazvao povišene tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken u petak je otkazao posetu Pekingu koja je trebalo da smiri odnose sa Kinom.

Peking je posle oklevanja priznao da je balon kineski ali dao uveravanja da on sakuplja meteorološke podatke.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova navelo je danas da je „jasno tražilo od SAD da upravljaju situacijom korektno, mirno, profesionalno i uzdržano“.

„Peking će odlučno čuvati legitimna prava i interese firmi pogođenih“ tim incidentom, dodalo je ministarstvo.

Komentari

Vaš komentar