Kina najavila nultu toleranciju prema „separatističkim aktivnostima“ na Tajvanu

Svet 10. avg 202209:03 > 09:39
Reuters/Dado Ruvic/Illustration

Kina je najavila nultu toleranciju prema, kako su naveli, "separatističkim aktivnostima" na Tajvanu.

Upozorenje Pekinga, koji smatra Tajvan sopstvenom teritorijom, usledilo je nekoliko dana nakon kineskih vojnih vežbi bez presedana u blizini ostrva, preduzetih nakon posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Pročitajte još

Pelosi je u prošle nedelje posjetila Tajvan i to je bila poseta najviše rangiranog američkog zvaničnika u poslednjim decenijama uprkos oštrim upozorenjima Kine, koja nastoji da drži Tajvan izolovanim na svetskoj pozornici.

Kineska Kancelarija za tajvanska pitanja u sredu je objavila beli papir, u kome izlaže kako namerava da integriše ostrvo kroz niz ekonomskih inicijativa i vojni pritisak.

„Spremni smo da stvorimo veliki prostor za miroljubivu reunifikaciju, ali nećemo ostavljati prostor za separatističke aktivnosti u bilo kojoj formi“, navodi se u dokumentu, prenosi AFP.

Peking poručio australijskim vlastima da se „oprezno bave pitanjem Tajvana“

Ambasador Kine u Australiji Sjao Ćijen izjavio je da nove vlasti Australije moraju da se „pitanjem Tajvana bave oprezno“.

On je rekao da je bio „iznenađen“ time što je Australija zajedno sa SAD i Japanom osudila nedavno ispaljivanje projektila u teritorijalne vode Japana tokom kineske vojne vežbe u blizini Tajvana.

„Nadamo se da će australijska strana ozbiljno shvatiti kinesko-australijske odnose. Uzmite princip ‘Jedne Kine’ za ozbiljno, oprezno se bavite pitanjem Tajvana“, rekao je Sjao.

On nije naveo kada bi vojne vežbe sa bojevom municijom mogle da se završe, ali je rekao da će to biti objavljeno u „odgovarajuće vreme“.

Sjao je dodao da Kina ne isključuje upotrebu sile u vezi sa ujedinjenjem sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom provincijom.

„Kada je to neophodno, kada smo primorani, spremni smo da upotrebimo sva neophodna sredstva“, rekao je Sjao.

Vršilac dužnosti premijera Australije Ričard Marls, koji ove nedelje zamenjuje premijera Entonija Albanezea, izjavio je da se nacionalni interes njegove zemlje nije promenio, iako vlast jeste.

Krajem maja, Albanezeova Laburistička partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Australiji, time porazivši Konzervativce i bivšeg premijera Skota Morisona, oštrog kritičara kineskih vlasti.