Kina napala Ursulu fon der Lajen

Svet 31. mar 202320:46 53 komentara
AP Photo/Virginia Mayo

Ambasador Kine u Evropskoj uniji Fu Kong oštro je reagovao na govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je pozvala Evropu da bude hrabrija u odnosima sa Kinom, jer ona "postaje sve represivnije kod kuće i sve samopouzdanija u inostranstvu".

On je ocenio da je taj govor bio mešavina pogrešnih tumačenja i netačnih interpretacija kineske politike i kineskih stavova, prenosi Politiko.

„Ko god da je pisao taj govor za predsednicu Fon der Lajen, zapravo ne razume Kinu ili namerno iskrivljuje kineske stavove“, rekao je Fu.

Fon der Lajen je prvi put nagovestila da bi Evropska unija mogla da stavi tačku na dugogodišnje napore da se sklopi veliki trgovinski sporazum sa Kinom.

Sveobuhvatni sporazum o investicijama je sklopljen 2020. godine, ali ga je Evropski parlament zaustavio nakon što su neki poslanici bili pogođeni sankcijama Pekinga.

„Moramo da priznamo da su se svet i Kina promenili u poslednje tri godine i zbog toga moramo ponovo da procenimo taj sporazum u svetlu naše šire kineske strategije“, kazala je Fon der Lajen.

Na taj govor je reagovao i generalni direktor za evropske poslove u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Vang Lutong, koji je upozorio Evropsku uniju da igra opasnu igru.

„EU u poslednje vreme mnogo govori o smanjenju rizika. Ako postoji bilo kakav rizik, to je rizik povezivanja trgovine sa ideologijom i nacionalnom bezbednošću i rizik od stvaranja blokovske konfrontacije“, napisao je Vang na Tviteru.

Fon der Lajen će sledeće nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom otputovati u Peking, gde će se, kako se očekuje, sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

„Nadamo se da će njih dvoje tokom posete Pekingu i u dijalogu sa kineskim liderima moći bolje da razumeju Kinu“, rekao je Fu.

Komentari (53)

Vidi sve komentare