Kina obustavila ultramaratone i sve veoma duge trke posle smrti 21 trkača

Svet 03. jun 202120:302 komentara
Izvor: STR / CNS / AFP

Kina je obustavila sve ultramaratone pošto je prošlog meseca zbog ekstremnih vremenskih uslova tokom trke preminuo 21 trkač.

Jak vetar i ledena temperatura bili su najveći protivnici takmičara u trci na 100 kilometara u provinciji Gansu, prenosi BBC.

Povezane vesti

Trka je prekinuta pošto je nekoliko od 172 trkača nestalo, a pokrenuta operacija spasavanja.

Sada Kina obustavlja sve sportske događaje visokog rizika koji nisu strogo kontrolisani i sa strogim bezbednosnim pravilima.

Među sportovima koji se više neće smeti organizovati su krosovi, pustinjska putovanja, letenje u odelu sa krilima, i jako duge trke, prema saopštenju kineske Opšte uprave za sport.

Još nije poznato koliko dugo će obustava trajati.

Prema Kineskoj atletskoj asocijaciji, 481 kros i 25 ultramaratona je održano 2019.

Šta se desilo tokom trke?

Tragična trka desila se na turističkom lokalitetu u provinciju Gansu 22. maja.

Trkači su ujutru po lokalnom vremenu počeli trku, a neki od njih su nosili samo majce sa kratkim rukavima i šortseve.

Učesnici koji su preživeli naveli su da su u vremenskoj prognozi najavljeni vetar i kiša, ali ništa od ekstremnih uslova koje su doživeli.

Oko tri sata posle početka trke, deo koji je išao kroz planinsku oblast pogodili su grad, jaka kiša i olujni vetar, što je dovelo do naglog pada temperature, prema lokalnim zvaničnicima.

Mnogi trkači su se izgubili jer je vidljivost postala jako loša.

Više od 1.200 spasilaca je izašlo na teren, a pomoć su im pružali dronovi i radar detektori, prema kineskim državnim medijima.

Operacija spasavanja je nastavljena i tokom noći, kada je temperatura dodatno pala, što je dodatno otežalo potragu, prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Smrt trkača izazvala je na društvenim mrežama u Kini bes javnosti, koji je uglavnom bio usmeren na lokalne vlasti koje nisu dobro isplanirale trku i nisu predvidele moguće probleme.

Komentari

Vaš komentar