Kina počela vojne vežbe oko Tajvana

Svet 04. avg 202208:1823 komentara
Kina, vojne vežbe
REUTERS/Tyrone Siu

Kina je počela vojne vežbe oko Tajvana, objavila je javna kineska televizija CCTV, najveće manevre ikad organizovane oko ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

„Vežbe počinju“, navela je CCTV u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Veibo.

Vežbe su odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, što je Kina smatrala ozbiljnom provokacijom.

Iako je Pelosi bila na ostrvu manje od 24 časa početkom ove nedelje, ona je izazvala bes Pekinga s obzirom da je najviši američki zvaničnik koji je došao u Tajpej u poslednja 24 časa.

Pročitajte još

Ona je tokom posete istakla da SAD neće napustiti ostrvo kojim upravlja demokratski režim i koje živi pod stalnom pretnjom invazije kineske vojske.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Kineske vojne vežbe koje su počele danas obuhvataju šest zona oko Tajvana, na vrlo frekventnim komercijalnim rutama. Trajaće do nedelje u podne, navela je javna televizija.

Tajvanska vojska je saopštila da se „priprema za rat bez traženja rata“.

Prema listu Global Tajms, koji se poziva na vojne analitičare, obim vežbe je „bez presedana“ jer će rakete prvi put nadletati Tajvan.

„Prvi put će kineska vojska sprovoditi artiljerijska gađanja sa bojevom muncijom i dugog dometa iznad Tajvanskog tesnaca“, naveo je dnevnik.

Vežbe će se održavati u nizu zona koje okružuju Tajvan, ponekad samo 20 kilometara od tajvanske obale.

Kineske vojne vežbe biće najveće vežbe usmerene ka Tajvanu od 1995. godine.

Tada je Kina ispalila rakete tokom velike vojne vežbe, kojom je iskazala nezadovoljstvo posetom tadašnjeg tajvanskog predsednika Li Teng Huija SAD.

Za Kinu ove vežbe predstavljaju potrebnu i legitimnu meru posle posete Nensi Pelosi.

„SAD su provokatori, a Kina je žrtva. Kina je u situaciji legitimne odbrane“, rekla je novinarima portparolka kineskog minstarstva spoljnih poslova.

Komentari

Vaš komentar