Kina prestala da izvozi minerale neophodne za proizvodnju čipova

Svet 21. sep 202322:08 18 komentara
Shutterstock/ Slava73

Kina je u avgustu izvezla nula kilograma dva minerala, koji su ključni za proizvodnju poluprovodnika, to jest čipova, mesec dana pošto je uvela ograničenja na prodaju u inostranstvu, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.  

Kina učestvuje sa 80 odsto u svetskoj proizvodnji galijuma, i oko 60 odsto germanijuma, a prošlog meseca na svetskom tržištu nije prodala nijedan od ovih elemenata. U julu je izvezeno 5,15 tona kovanog galijuma, i 8,1 tonu kovanog germanijuma.

Portparol kineskog ministarstva trgovine He Jadong rekao je na konferenciji za medije da je ministarstvo primilo zahteve za izvoz od kompanija koje se bave trgovinom ovim mineralima, i da su neki zahtevi odobreni.

Ograničenja ukazuju na spremnost Kine da uzvrati američkim izvoznim kontrolama, uprkos zabrinutosti oko ekonomskog rasta, dok tinja tehnološki rat.

Analitičari kažu da je ogrnaičenje izvoza mač sa dve oštrice, koji može da našteti kineskoj ekonomiji i ubrza prelazak na druge lance snabdevanja.

Kina je možda lider u proizvodnji dva minerala, ali postoje alternativni proizvođači, kao i zamene za oba minerala, naveo je analitičar Grupe Evroazija u izveštaju iz jula meseca.

Uvođenje dozvola za izvoz

Zvanični Peking je u julu saopštio da se uvodi kontrola izvoza dva elementa, koji se koriste za proizvodnju velikog broja proizvoda – od kompjuterskih čipova do solarnih panela. Kako je navedeno, razlog je zaštita nacionalne bezbednosti i interesa.

Od 1. avgusta izvnoznici moraju da zatraže specijalnu dozvolu za transport ova dva minerala van zemlje.

Ovaj potez je pojačao tehnološki rat između Kine i SAD, koji se vodi oko toga ko ima pristup naprednoj tehnologiji za pravljenje čipova, bez kojih ne mogu da rade pametni telefoni, autonomni automobili, kao ni savremeno oružje.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je prošlog oktobra uvela set mera za izvoz, zabranjujući kineskim kompanijama da bez dozvole kupuju napredne čipove i opremu za njihovu proizvodnju. Kampanji su se pridružili Japan i Holandija.

Peking je uzvratio proglašavajuči čipove američkog Majkrona opasnošću po nacionalnu bezbednost.

Sada se očekuje novi potez Vašingtona, pošto je Huavej prošlog meseca predstavo Mate 60 Pro pametni telefon, koji pokreće napredni čip, napravljen uprkos sankcija SAD uvedenih kako bi se kineski tehnološki gigant sprečio da dođe do takve tehnologije.