Kina o Putinu: Međunarodni krivični sud da „izbegava dvostruke standarde“

Svet 20. mar 202311:18 6 komentara
Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Kina je Međunarodni krivični sud (MKS) pozvala da izbegava "dvostruke standarde", u osvrtu na nalog za hapšenje koji je taj sud izdao protiv ruskog predsednika Vladimira Putina osumnjičenog za ratne zločine u Ukrajini.

MKS sa sedištem u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje Putina osumnjjičenog za počinjene ratne zločine zbog umešanosti u „ilegalne deportacije“ ukrajinske dece u okviru sukoba između Moskve i Kijeva. Kako je na to reagovao Putin, pročitajte ovde.

Reakcija Pekinga objavljena je nekoliko sati pre početka posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, prve u gotovo četiri godine, tokom koje će se Si sastati sa svojim ruskim kolegom Putinom.

Pročitajte još:

„Međunarodni krivični sud treba da zauzme objektivan i nepristrasan stav, da poštuje imunitet od gonjenja šefova država u skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Međunarodni sud treba da „izbegne politizaciju i politiku dvostrukih standarda“, rekao je on novinarima u osvrtu na druge vojne intervencije posle kojih nisu izdati nalozi za hapšenje šefova država.

Portparola su novinari pitali povodom posete Si Đinpinga Rusiji, uprkos nalogu za hapšenje izdatom protiv ruskog predsednika Putina. „Dve strane… će pokazati pravi multilateralizam, promovisati demokratiju u međunarodnim odnosima, izgraditi multipolarni svet, popraviti svetsku vladavinu i doprineti razvoju i napretku sveta“, rekao je Vang Venbin.

„Kina će zadržati svoj objektivan i pravedan stav oko ukrajinske krize i odigrati konstruktivnu ulogu u promociji mirovnih pregovora“, dodao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako podseća Frans pres, Kina nije javno osudila rusku invaziju i kritikuje SAD zbog njihove isporuke oružja Ukrajini kao i NATO što nije uzeo u obzir rusku zabrinutost oko bezbednosti. Peking takođe poziva na dijalog, kao i na poštovanje teritorijalnog integriteta svih država, uključujući i Ukrajine.

Komentari (6)

Vidi sve komentare