Kina se ne odriče upotrebe sile radi zaštite od separatističkih aktivnosti

Svet 10. avg 202216:19 15 komentara
Pixabay/ SW1994

Kina je saopštila da se ne odriče upotrebe sile u zaštiti od "svih separatističkih aktivnosti".

Pročitajte još:

U saopštenju Ministarstva odbrane kaže se da će Peking „raditi sa najvećom iskrenošću i uložiti sve napore da postignemo mirno ujedinjenje“ sa Tajvanom, prenosi Asošiejted pres.

„Ali, nećemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, radi zaštite od spoljnjeg mešanja i svih separatističkih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Uvek ćemo biti spremni da odgovorimo upotrebom sile ili drugih neophodnih sredstava na uplitanje spoljnih snaga ili radikalnu akciju separatističkih elemenata, dodaje se i naglašava kako je krajnji cilj „da obezbedimo izglede za mirno ujedinjenje Kine i unapredimo ovaj proces“.

Peking je produžio vojne vežbe bez najave kada će biti završene, a započete su neposredno uoči posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu prošle sedmice.

U saopštenjima ministarstva i njegove Istočne komande ocenjeno je da su vežbe postigle cilj, a to je slanje upozorenja onima koji se zalažu za formalnu nezavisnost Tajvana i njihovim stranim podržavaocima.

Komentari (15)

Vidi sve komentare