Kina spremna za saradnju na poštenoj raspodeli vakcina u svetu

Svet 07. apr 202117:003 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Kina je spremna da sarađuje sa Nemačkom i drugim zemljama kako bi se u svetu postigla racionalna raspodela vakcina protiv kovid-19, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

On je tokom telefonskog razgovora sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel rekao da se Kina protivi politizovanju pitanja u vezi sa vakcinama.

Povezane vesti

„Kina se protivi nacionalizmu kada je reč o vakcinama i spremna je da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, uključujući Nemačku, kako bi obezbedila poštenu i racionalnu distribuciju vakcina i pružila podršku i pomoć brojnim zemljama u razvoju da dobiju vakcine“, istakao je Si.

On je naglasio da je Peking spreman, uprkos postojećim nesuglasicama između Kine i EU, da sarađuje i sa evropskim partnerima da bi se produbila i proširila pragmatična saradnja u brojnim sferama, javio je TASS.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 25. marta da Rusija i Kina žele da povećaju uticaj u svetu uz pomoć vakcina koje proizvode. On je ocenio da je u toku „svetski rat nove vrste“, što je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je u ponedeljak, 5. aprila, da su razvijene zemlje kupile 60 odsto proizvedenih vakcina, čime je stvoren deficit za zemlje u razvoju.

Komentari

Vaš komentar