Kina strahuje od velikih poplava koje se dešavaju „jednom u veku“

Svet 21. apr 202415:08 7 komentara
REUTERS/THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY CHINA OUT

Kao posledica obilnih kiša, koje više dana pogađaju neke oblasti na jugu Kine, očekuju se velike poplave koje se dešavaju "jednom u veku", objavila je danas kineska javna televizija CCTV.

Jake kiše od četvrtka padaju u delovima provincije Guangdog, oko Kantona, zbog čega su nadošli vodeni tokovi delte Biserne reke (reke Džuđijan) u srcu kineske proizvodne oblasti.

Nacionalni meteorološki biro uputio je upozorenja u toj provinciji i upozorio na pojavu jakih oluja u priobalnim zonama u nedelju uveče i u ponedeljak.

Snimci koje je objavila danas televizija CCTV pokazuju poplavljene zgrade.

Pozivajući se na hidrološki biro provincije CCTV javlja da će tri mesta u basenu reke Bei biti zahvaćene poplavama koje se dešavaju jednom u veku, kao posledica snažnih padavina.

Delta Biserne reke jedna je od najgušće naseljenih oblasti Kine, a samo provincija Guangodng ima 127 miliona stanovnika.

Neki delovi susednih provincija Đangsi i Fudžijan takođe će imati snažne oluje i padavine večeras.

Za Kinu nisu nepoznate ektremne vremenske prilike ali poslednjih godina zemlja je pogođena ozbiljnih poplavama, velikom sušom i rekordno visokim temperaturama.

Klimatske promene izazvane gasovima sa efektom staklene bašte čine da ekstremni vremenski fenomeni budu češći i intezivniji, a Kina je vodeći svetski emiter tih gasova, piše Frans pres.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare