Kina svečano porinula svoj treći nosač aviona

Svet 17. jun 202208:3812 komentara
Izvor: Li Gang/Xinhua via AP

Kina je zvanično porinula svoj treći nosač aviona na ceremoniji organizovanoj na brodogradilištu u Šangaju, javila je agencija Sinhua.

To je drugi nosač aviona koji je potpuno izgrađen u Kini i mnogo je tehnološki savršeniji nego njegovi prethodnici. Biće predat na upotrebu ratnoj mornarici posle više proba u moru.

Sinhua nije navela kada je predviđeno da brod počne da se koristi, ali to neće biti odmah i trebalo bi da bude narednih godina.

Brod je nazvan „Fudžijan“, po imenu jedne kineske provincije, kao i druga dva broda „Liaoning“ i „Šandong“.

Njegovo porinuće događa se u vreme jakih kinesko-američkih tenzija oko Tajvana, ostrva sa autonomnom upravom od 24 miliona stanovnika koje Kina smatra svojom istorijskom teritorijom.

Neprijateljski nastrojena prema približavanju SAD-Tajvan poslednjih godina, kineska ratna mornarica više puta je poslala svoje nosače aviona u Tajvanski moreuz koji deli kineski kontinent od teritorija ostrva.

Ovaj treći nosač aviona će biti mnogo veći od dva prethodnika i i imaće sistem za katapultirane, prenela je Sinhua.

Prema agenciji Džejns (Janes) specijalizovanoj za vojne podatke, SAD imaju daleko najviše nosača aviona u službi, 11, ispred Kine koja ima dva, Velike Britanije, dva, Rusije, Francuske, Italije, Indije i Tajlanda sa po jednim.

Prvi kineski nosač aviona „Liaoning“ pušten je u rad 2012, i uglavnom se koristio kao platforma za obuku. Prikupljena saznanja su zatim poslužila za izgradnju „Šandonga“, prvog nosača aviona izgrađenog u Kini koji je počeo da se koristi krajem 2019. godine.

Komentari

Vaš komentar