Kina uslovno odobrila Sinovak vakcinu – omogućena njena generalna upotreba

Svet 06. feb 202112:49 9 komentara
Sinovak vakcina
CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

Kina je izdala dozvolu za širu upotrebu domaće vakcine protiv koronavirusa Sinovak, te sada mogu da je dobiju i osobe koje nisu u visokom riziku niti pripadnici prethodno određenih prioritetnih grupa.

Izdato je uslovno odobrenje za vakcinu, čime je omogućena njena generalna upotreba, saopštili su iz Nacionalne administracije za medicinske proizvode.

Sinovak vakcina prodata je u deset drugih zemalja i primenjuje se u najmanje pet država. U Kini, dobila je dozvolu za hitnu upotrebu prošlog jula, čime je omogućeno da je dobiju zdravstveni radnici i državni službenici.

Uslovno odobrenje znači da vakcina sada može da bude primenjivana i šire, iako je ispitivanje i dalje u toku. Kompanija je obavezna da prosledi dalje rezultate ispitivanja, kao i izveštaje o efektima vakcine nakon prodaje na tržištu.

Ovo je druga kineska vakcina koja je dobila uslovno odobrenje, nakon što je Peking odobrio Sinofarm vakcinu u decembru prošle godine.

Obe vakcine zasnivaju se na tradicionalnoj tehnologiji kako bi njihov transport i čuvanje bilo lakše nego kada je reč o Fajzer vakcini, koja zahteva veoma niske temperature.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (9)

Vidi sve komentare