Kineski hakeri ukrali Americi desetine miliona dolara za borbu protiv kovida

Svet 06. dec 202217:032 komentara
Izvor: Shutterstock

Kineski hakeri su od 2020. godine ukrali desetine miliona dolara namenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije kovida-19, saopštila je američka Tajna služba.

Tajna služba je potvrdila izveštaje NBC-a da je za krađu odgovorna kineska hakerska grupa poznata u bezbednosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti. APT41 je vrlo uspešna kriminalna grupa koja je izvela niz upada, a motiv je uglavnom bio finansijske prirode.

Protiv nekoliko članova grupe je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica, u kojoj ih je ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružaoce telekomunikacionih usluga, kompanija za razvoj video igara i kompanije za društvene mreže.

„Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od hakerskih napada sve dok se napadaju kompjuteri izvan Kine kako bi se ukrala intelektualna svojina u korist Kine“, rekao je tada bivši zamenik državnog tužioca Džefri Rosen.

Kineska ambasada u SAD je saopštila da se Kina „odlučno protivi i bori protiv internet krađa i hakerskih napada“ i odbacuje „neutemeljene optužbe“ protiv svoje zemlje.

Komentari

Vaš komentar