Kineski predsednik svečano ispraćen iz Moskve bez rešenja za Ukrajinu

Svet 22. mar 202308:24 > 11:24 62 komentara
Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kineski predsednik Si Đinping otputovao je jutros avionom iz Moskve, a njegova poseta bila je usmerena na jačanju veza sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javile su ruske agencije. Agencija DPA navodi da posle trodnevne posete nije ukazano da postoji način za okončanje rata u Ukrajini, navodi danas DPA.

Sijev avion napustio je moskovski aerodrom Vnukovo uz svečan ispraćaj, odsvirane su nacionalna ruska i kineska himna, prenosi agencija Ria Novosti.

Visoki ruski zvaničnici prisustvovali su poletanju aviona.

Tokom ove posete Si Đinping i Putin pohvalili su ulazak njihovih „specijalnih“ odnosa u „novu eru“ naspram Zapada.

Ruski predsednik je oprezno podržao kineski plan za rešenje konflikta u Ukrajini istovremeno optužujući Kijev da ga odbija.

U nedostatku napretka oko Ukrajine cilj samita je bio, pre svega, da se pokažu čvrsti odnosi između Rusije i Kine u vreme zaoštrenih tenzija između te dve zemlje i Zapada.

U zajedničkoj deklaraciji dvojica vođa su napali Zapad, optužili SAD da „podrivaju“ međunarodnu bezbednost da bi sačuvali svoju „vojnu prednost“ i izrazili zabrinutost zbog pojačanog prisustva NATO u Aziji.

Bela kuća je poručila da Kina, ukoliko želi da ima konstruktivnu ulogu u sukobu, treba da izvrši pritisak na Moskvu da povuče ruske snage sa suverene ukrajinske teritorije. Vašington smatra da bi Si trebalo da razgovara i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Sijev dolazak u Moskvu predstavlja važnu podršku ruskom šefu države, protiv koga je prošle nedelje Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje uz optužbe o počinjenim ratnim zločinima u Ukrajini.

Kineski predsednik je boravio u Moskvi u vreme kada je Rusija u velikoj meri preorijentisala svoju privredu ka Kini, a Zapad joj je uveo sankcije.

Putin je objavio juče da je postignut sporazum sa Sijem o velikom projektu gasovoda Snaga Sibira dva koji će omogućiti Rusiji da isporuči Kini dodatnih 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Putin može da računa na podršku Pekinga da se probije izolaciju koju njegovopj nameće Zapad od početka sukoba u Ukrajini, što se ilustruje i pozivom Sija da ga poseti u Kini ove godine.

Komentari (62)

Vidi sve komentare