Kineski projektili preleću Tajvan, američkoj političarki uvedene sankcije

Svet 05. avg 202219:35 13 komentara

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je sankcije predsednici Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posle njene posete Tajvanu ove nedelje. Peking je američku političarku optužio za podrivanje suvereniteta.

Pročitajte još:

Dan pošto su počele kineske vojne vežbe oko Tajvana, Kina je u petak ujutru objavila da su njeni projektili po prvi put preleteli preko ostrva. Tajvansko ministarstvo obrane je saopštilo da je nekoliko kineskih brodova i aviona prešlo crtu razdvajanja. Vojska je posle toga podigla avione, poslala brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme za praćenje situacije.

„Još sam uplašen. I ranije smo se sretali, ali ja radim svoj posao. Ovaj put su ispaljivali rakete“, kazao je jedan ribar sa Tajvana.

Američki državni sekretar je posle samita ASEAN-a, na kome su učestvovale i Kina i Rusija, izjavio da su kineske reakcije neopravdane, nesrazmerne i provokativne.

„Činjenica je da je poseta predsedavajuće Nensi Pelosi bila mirna. Nema opravdanja za ovakav ekstremni vojni odgovor“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kina tvrdi da Blinken širi dezinformacije

„Ovo putovanje je ozbiljno uticalo na suverenitet Kine, ozbiljno se mešalo u naše unutrašnje stvari, ozbiljno prekršilo obećanje koje su SAD dale Kini“, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Van Ji.

U nizu sankcija koje je Peking uveo Tajvanu i Vašnigtonu, među kojima je suspendovanje pregovora o klimi, dijalog vojnih lidera, prekogranične saradnje u borbi protiv kriminala, objavljene su i lične sankcije Nensi Pelosi i njenoj porodici.

„Oni možda mogu da spreče učestvovanje Tajvana na nekim skupovima, ali ne mogu da nam zabrane da putujemo na Tajvan. Kina neće praviti naš raspored putovanja“, poručila je predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Situacija oko Tajvana izaziva zabrinutost i u Evropskoj uniji.

„Važno je insistirati da status kvo oko Tajvana ne može da se menja, posebno ne silom“, rekao je visoki zvaničnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Peking je saopštio da će vojna vežba da traje do podneva u nedelju. Do tada su otkazani mnogi komercijalni letovi, a teretni brodovi izbegavaju tajvanski moreuz.

Komentari (13)

Vidi sve komentare