Kit beluga odbija hranu nakon što je zalutao u Senu

Svet 07. avg 202209:17 > 09:18 0 komentara
AFP/ Jean-François Monier

Raste zabrinutost za kita belugu koji je primećen u francuskoj reci Seni, daleko od hladnih arktičkih voda koje mu više odgovaraju, jer odbija hranu i deluje mršavo, rekla je lokalna zvaničnica u subotu.

Beluga polako pliva oko 80 km od Pariza, a veterinari će proceniti njegovo zdravlje pre nego što se donese odluka o tome kako intervenisati.

Spasioci, koji ne znaju da li sisar od četiri metra ne jede jer mu nedostaje energije ili je bolestan, pokušali su da ga nahrane živom ribom.

„Nije se činio previše zainteresovanim“, rekla je novinarima Izabel Dorija-Puze, zvaničnica departmana Eur.

Kit je odlutao daleko od svog prirodnog staništa. Potpuno bele beluge obično žive u Arktičkom i subarktičkim okeanima, iako je poznato da ponekad zalaze i u južnije vode i mogu kratko vreme da prežive u slatkoj vodi.

Nije doneta odluka o tome kako belugu vratiti u ocean, rekla je Dorlija-Puze.

Jedna mogućnost je da se pokuša da se kit odvede nazad u otvoreno more. Druga je da se izvadi iz reke i transportuje, a Dorlija-Puze napominje da nije jasno da li je kit dovoljno jak za tako opasnu operaciju.

Veterinari će prvo pokušati da mu ubrizgaju vitamine.

„Malo ljudi misli da će se beluga sama vratiti 160 km do mora“, dodala je francuska zvaničnica.

Krajem maja, mlada ženka orka koja je bila pogođena metkom u glavu i zalutala u Senu, uginula je. Udruženje Si šepard obećalo je nagradu od 10.000 evra za informaciju ko je pucao u orku.