Kit „ruski špijun“ stigao do obala Švedske

Svet 29. maj 202320:15 23 komentara
AFP/ Jorgen REE WIIG / Norwegian Directorate of fisheries / NTB Scanpix

Beluga kit Hvaldimir, prvi put uočen pre četiri godine s neobičnim pojasom i nosačima za kamere na glavi, zbog čega se sumnjalo da ga koristi ruska mornarica, trenutno se nalazi u blizini zapadne obale Švedske, tvrdi nevladina organizacija koja prati njegovo kretanje.

Hvaldimira su otkrili godine 2019. u vodama norveškog Arktika, a ime koje su mu tada dali predstavlja kombinaciju norveške reči „hval“, što znači kit i drugog dela čestog ruskog imena Vladimir.

Kit je prošle sedmice primećen u fjordu Oslo, a već u nedelju je bio južnije u Severnom moru kod zapadne obale Švedske, rekao je za AFP Sebastian Strand, biolog iz organizacije OneWhale.

On je dodao da Hvaldimir poslednjih meseci pliva prema jugu iz nepoznatog razloga, pošto se tri godine zadržao duž severne obale Norveške, gde mu je prirodno stanište.

“Ne znamo zašto se u poslednje vreme kreće tako brzo, posebno zato što se udaljava od svog prirodnog staništa“, rekao je Strand.

On nagađa da bi moglo  da se radi o hormonima koji ga nagone da pronađe partnerku, ili je možda usamljen.

„Znamo da su beluge vrlo društven, možda traži druge pripadnike svoje vrste”, dodao je biolog.

Hvaldimir je prema procenama stručnjaka star između 13 i 14 godina. Uočen u aprilu 2019. blizu arktičkog regiona Finmark, na krajnjem severu Norveške.

Postao je poznat jer je oko glave imao poseban pojas s dva nosača za GoPro kamere, na kojem je na engleskom pisalo “oprema Sankt Peterburg”, zbog čega su neki stručnjaci pretpostavili da pripada ruskoj vojsci, koja ga koristi za špijunažu. Biolozi su mu uspešno skinuli pojas.

Norveška uprava za ribarstvo je u to vreme verovala da je Hvaldimir pobegao iz ograđenog prostora i da ga je obučavala ruska mornarica. Izgledalo je kao da je navikao na ljudsko društvo i bez straha se približavao brodovima.

Moskva nikada nije zvanično komentarisala te navode.