„Mogu da napunim celo groblje ljudima koje sam ubio“: Ko je bio Mesina Denaro, preminuli mafijaški bos

Svet 25. sep 202314:49 1 komentar
AFP PHOTO/HANDOUT/ITALIAN CARABINIERI PRESS OFFICE

Šef sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro preminuo je u 61. godini.

Rođen je 26. aprila 1962. godine u sicijilanskom gradiću Kastelvetrano.

Njegov otac, Frančesko Mesina Denaro, bio je tzv. kapo mandamento (capo mandamento), odnosno prvi čovek lokalnog mafijaškog klana u Kastelvetranu i okolnim mestima. Bio je poznat kao Don Ćićo (Don Ciccio). I Mateov kum na krštenju je bio pripadnik mafije.

„Sa ljudima koje sam lično ubio bih mogao da napunim celo groblje“, navodno je izjavio sam Denaro.

Prve probleme sa zakonom je imao 1989. kada je učestvovao u krvavom obračunu između dva klana. Te godine je optužen za ubistvo Nikole Konsalesa, vlasnika hotela koji se svojoj radnici požalio što su im „oni mali mafijaši uvek tu“. Nažalost, radnica kojoj se požalio je bila Denarova ljubavnica.

Takođe je bio optuživan da je 1992. bio deo grupe poslate u Rim da ubije antimafijaškog sudiju Đovanija Falkonea. Na kraju grupu povukao bos Toto Rino, koji se odlučio na drugačiji metod ubistva, pa je tako sudija Falkone poginuo u eksploziji bombe na kolima u maju 1992.

Tokom mafijaške karijere, Denaro je bio nemilosrdan. Primera radi, u julu 1992. je učestvovao u ubistvu Vinćenca Milaca, šefa rivalskog klana, a govorilo se da je Denaro lično usmrtio Milacovu devojku, koja je u trenutku ubistva bila u 3. mesecu trudnoće.

Posle hapšenja Totoa Rine u januaru 1993. Denaro je nastavio sa taktikom terora i pružao je logističku podršku za bombaške napade u Firenci, Milanu i Rimu te godine, u kojima je ubijeno deset, a ranjeno oko 100 ljudi.

Sud je naknadno utvrdio da je bio jedan od organizatora otmice dečaka Đuzepea Di Matea (12), čiji je otac svedočio na sudu o ubistvu sudije Falkonea. Dečak je proveo 779 dana u zarobljeništvu, zatim je ubijen, a njegovo telo je istopljeno u kiselini.

Odlazak u ilegalu

Mesina Denaro se povukao iz javnosti leta 1993. godine, kada je počelo njegovo bekstvo dugo 30 godina. Bio je optužen za mafijaško delovanje, ubistva, krađu i posedovanje eksplozivnih sredstava.

Svedočenja mafijaša, koji su 1994. i 1996. postali zaštićeni svedoci države, otkrila su više informacija o Denarovoj ulozi u Koza nostri.

Nakon velikog sudskog procesa protiv sicilijanske mafije, osuđen je 2000. u odsustvu na doživotni zatvor.

Tokom decenija u ilegali, završavao je poslove komunicirajući pod pseudonimom „Alezio“ (Alessio) tako što je ostavljao poruke na papirićima. Njegove aktivnosti i lokacije na kojima je boravio su bile predmet brojnih tračeva, uključujući i da je potpuno promenio izgled plastičnom operacijom.

Tužiteljka Tereza Prinćipato je 2015. izjavila da je Denaro uspeo da izbegne hapšenje toliko dugo zbog podrške sa „najvišeg nivoa“.

„Imamo potvrdu da je bio u Brazilu, Španiji, Velikoj Britaniji i Austriji“, rekla je ona tada.

Nekoliko njegovih saradnika je uhapšeno 2020. i tada je stegnut obruč oko ozloglašenog mafijaškog bosa. U oktobru iste godine je ponovo osuđen u odsustvu, zbog uloge u ubistvu sudije Falkonea.

Napokon je uhapšen 16. januara 2023. posle 30 godina bekstva. Više od 100 pripadnika snaga bezbednosti je učestvovalo u njegovom hapšenju, a uhvaćen je u privatnoj klinici u Palermu, gde je primao terapiju za rak debelog creva. Tokom noći je prebačen vojnim avionom u zatvor „L’Aquila“, koji ima onkološko odeljenje.

Preminuo je 25. septembra.

BONUS VIDEO:

Povezane vesti