Ko je Vagner grupa kojoj je London uveo sankcije – Putinova privatna vojska ili?

Svet 24. mar 202212:28 16 komentara
Rojters/Video/Printscreen

Britanija je objavila sankcije za još 59 ruskih pojedinaca i kompanija, među kojima je, prema rečima britanskog premijera Borisa Džonsona, i Vagner grupa, paravojna organizacija koja se smatra privatnom armijom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kako piše BBC, ova organizacija je grupa plaćenika koji su prvi put identifikovani 2014. godine kada su pružali podršku proruskim separatistima u konfliktu na istoku Ukrajine.

Od tada, oni su se borili i u drugim regionima, uključujući i Siriju, Mozambik, Sudan i Centralnoafričku Republiku. Ova paravojna grupa opisuje se kao privatna Putinova armija.

Nedavno su se pojavila upozorenja da je ta grupa dobila zadatak da ubije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

BBC je sproveo istragu da li su pripadnici Vagner grupe trenutno uopšte u Ukrajini, i podaci do kojih su došli sugerišu da u samom Kijevu operiše 400 plaćenika, neutvrđeno kojih, poslatih da ubiju Zelenskog, pripadnike vlade i braću Kličko. BBC navodi da ove tvrdnje nisu potvrđene.

Prema medijskim izveštajima, Zelenski je preživeo dva pokušaja ubistva od strane plaćenika poznatih pod imenom Vagner grupa. Njihova nemilosrdnost donela im je zastrašujuću reputaciju od Kijeva do centralne Afrike.

Britanska sekretarka za spoljne poslove opisala je ovu grupu kao „unajmljene siledžije“ u svojoj izjavi o novim sankcijama, navodeći da su oni, zajedno sa oligarsima i biznismenima, „saučesnici u ubistvu nevinih civila i u redu je da plate cenu“.

Zvanično, ne postoji povezanost između Vagner grupe i ruske vlade, koja negira bilo kakvu vezu sa ovom grupom, dok takođe tvrdi da ona ne postoji legalno, zato što su privatne armije zabranjene u Rusiji.

Veruje se da je finansira Jevgenij Prigožin, bogati biznismen, povezan sa Putinom. Međutim, Prigožin je oduvek poricao bilo kakvu povezanost sa Vagnerom.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare