Ko su borci koji su ostali u čeličani Azovstal?

Svet 21. apr 202213:59 > 14:19 117 komentara
HANDOUT / MARIUPOL CITY COUNCIL / AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je ruskim vojnicima da ne izvrše juriš na čeličanu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju, ali da je blokiraju tako da ni "muva" ne može da pobegne. Ogromna fabrika koja se proteže na 10 kvadratnih kilometara postala je poslednji bastion ukrajinskog otpora u Marijupolju.

Ali, ko su borci koji su ostali u njoj?

Povezane vesti

U Azovstalu se skriva 36. mornarička brigada.

U sredu je njen komandant, major Serhij Voljna rekao je da se njegovi vojnici neće predati, ali je zamolio na međunarodnu pomoć za 500 ranjenih vojnika i stotine žena i dece, za koje je rekao da se kriju sa njima u čeličani.

Britanci Ejden Ejslin i Šon Piner, koji su branili Marijupolj i koje su prošle sedmice uhvatile ruske snage, bili su pripadnici ove brigade.

Druga jedinica u čeličani je Azovska brigada, koja je ime dobila po Azovskom moru koje povezuje Marijupolj sa ostatkom Crnog mora.

Azov je paravojska povezana sa krajnje desničarskim nacionalistima, koji su u međuvremenu inkorporirani u Ukrajinsku nacionalnu gardu. Procenjuje se da ih ima 900, piše BBC.

Marinci su se udružili sa Azovskom brigadom prošle sedmice.

Nije poznato koliko je ukrajinskih vojnika ostalo u čeličani, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da ih je bilo više od 2.000.

Jutros je Azov postavio na Telegram da je poslednjih dana uništio tri tenka, dva borbena pešadijska vozila i oklopni transporter, „uprkos ekstremno teškoj situaciji“.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare