Komandant NATO u Evropi: Ruska agresija i terorističke grupe su nam najveće pretnje

Svet 27. sep 202317:56 9 komentara
Shutterstock

Vrhovni komandant savezničkih NATO snaga u Evropi američki general Kristofer Kavoli ocenio je u Skoplju da ruska agresija i terorističke grupe predstavljaju najjaču pretnju Alijansi.

„Reč je o istorijskim vremenima, a mi živimo u istorijskim vremenima. Ruska agresija i terorističke grupe predstavljaju najjaču pretnju Alijansi. U cilju borbe protiv ove pretnje, članice su se obavezale da će nastaviti obuku i vežbe sa saveznicima i partnerima“, rekao je Kavoli posle Konferencije načelnika generalštabova vojski država članica Američko-jadranske povelje (A-5).

Istakao je da od osnivanja pre 20 godina Američko-jadranska povelja podržava zemlje jugoistočne Evrope u sticanju članstva u NATO.

„Veze koje ovde stvaramo nastaviće se i u budućnosti i pomoći će nam da ojačamo rad ovog tela“, rekao je Kavoli, koji je komandant američke vojske u Evropi.

Pročitajte još

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Armije Severne Makedonije Vaskom Đurčinovskim.

Američki general je naglasio da se na današnjoj konferenciji sa zemljama učesnicama i zemljama posmatračima razgovaralo o važnim odbrambenim pitanjima, kao što su povećanje sajber bezbednosti, povećanje interoperabilnosti i učešće u međunarodnim misijama, operacijama i vežbama.

Zahvalio je svim zemljama članicama i zemljama posmatračima koje su učestvovale na, kako je rekao, još jednoj produktivnoj konferenciji SAD – Jadranska povelja.

Prema njegovim rečima, ovom godišnjom konferencijom nastavljen je uspešan dijalog i saradnja sa domaćinom događaja – Vojskom Republike Severne Makedonije i državama članicama Albanijom, BiH, Hrvatskom i Severnom Makedonijom, kao i sa zemljama posmatračima, Kosovom i Slovenijom.

„Sjedinjene Države podržavaju napore zemlje i reformske napore kako bi se ispunili kriterijumi NATO i još jednom potvrđujemo politiku otvorenih vrata“, rekao je Kavoli.

Đurčinovski je izrazio zahvalnost za učešće generala Kavolija na konferenciji na kojoj su, kako je naveo, razmenjene informacije i podaci o miru, bezbednosti, prosperitetu regiona i svim mogućim oblicima saradnje.

„U toku dana razmenili smo informacije i podatke kao učesnici Povelje, SAD, mi, i stalne članice Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegegovina i Albanija o miru, bezbednosit i prosperitetu u regionu i svim mogućim oblicima saradnje koje očekujemo u periodu koji predstoji“, rekao je on.

Đurčinovski je istakao da je juče imao bilateralni sastanak sa komandantom Kavolijem, na kojem smo, kako je rekao, „potvrdili našu posvećenost partnerstvu, saradnji u budućnosti, imajući u vidu činjenicu da su SAD bile, jesu i ostaće naš najvažniji strateški saveznik na svim poljima“.

„Razgovarali smo o mogućoj budućoj saradnji, produbljivanju i intenziviranju u predstojećem periodu“, rekao je načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije Vasko Đurčinovski.