Komisija: Tramp izabrao da ne reaguje na nasilje na Kapitolu

Svet 22. jul 202208:283 komentara
Reuters/Sarah Silbiger

Članovi Kongresa, koji istražuju nerede i upad u Kapitol 6. januara prošle godine, izjavili su da je tadašnji predsednik Donald Tramp svesno rešio da ne reaguje više od tri sata, dok su hiljade njegovih pristalica vršljale po zgradi Kongresa, pokušavajući da blokiraju potvrdu izborne pobede Džoa Bajdena.

„Predsednik Tramp je sedeo za svojim trpezarijskim stolom i gledao napad na televiziji, dok su ga najviši saradnici, najbliži savetnici i članovi porodice molili da učini šta se očekuje od svakog američkog predsednika“, izjavila je Elejn Lurija, članica komisije iz Demokratske stranke, prenosi Glas Amerike.

Pročitajte još

Kongresmen Adam Kinzinger, još jedan član odbora, rekao je da je Tramp odbio da reaguje zato što je rulja zaustavila potvrdu elektorskih glasova.

“Brojanje glasova je prekinuto i bilo je odloženo satima. Rulja je ostvarila ono što je predsednik Tramp želeo, tako da naravno on nije intervenisao. Predsednik Tramp nije propustio priliku da reaguje. On je izabrao da ne reaguje „, rekao je Kinzinger, koji je republikanac.

Devetočlana komisija Predstavničkog doma, koja istražuje nerede 6. januara, pokazala je izmontirani video snimak svedočenja ključnih Trampovih saradnika iz Bele kuće, dok je njih dvoje svedočilo uživo, da bi se dokazale tvrdnje komisije da je Tramp gledao pobunu na televiziji i satima nije ništa preduzeo da je zaustavi.

„187 minuta 6. januara, taj čovek neobuzdane destruktivne energije nije hteo da se pomeri. Na njega nisu uticali ni savetnici, ni njegovi saveznici, ni skandiranje izgrednika, ni očajničke molbe ljudi suočenih sa ruljom. Ništa ga nije pomerilo“, rekao je  u svojoj uvodnoj reči kongresmen Beni Tompson, demokrata i predsednik komisije.

Lurija je ranije ove nedelje izjavila za CNN da će komisija istražiti „iz minuta u minut“ šta je Tramp radio tri sata i sedam minuta tokom popodneva 6. januara – od kraja govora koji je održao na mitingu, kada je svoje pristalice pozvao da prošetaju do Kapitola i „bore svom snagom“, do momenta kada im je konačno rekao da se raziđu.

„U roku od 15 minuta nakon što je sišao sa bine, predsednik Tramp je znao da je Kapitol pod opsadom i pod napadom“, izjavila je u četvrtak uveče Lurija.

Dva nova svedoka položila su zakletvu pred potpredsednicom komisije i članicom Predstavničkog doma, republikankom Liz Čejni – bivša zamenica portparola Bele kuće Sara Metjuz i bivši zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Metju Potinger. Njih dvoje su podneli ostavke na te funkcije na dan pobune, u znak protesta zbog Trampove reakcije na nerede.

Metjuz je iznela detalje onoga što je videla u Beloj kući tog dana, uključujući i da li je Tramp znao da je nasilje izbilo kada je napao tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa u tvitu, koji je objavio u 14 sati i 24 minuta, žaleći se na Pensovo odbijanje da blokira potvrdu Bajdenove pobede.

„Majk Pens nije imao hrabrosti da uradi ono što je trebalo da uradi da zaštiti našu zemlju i naš Ustav, i da pruži državama priliku da potvrde prave činjenice, a ne lažne ili netačne koje je prethodno traženo da potvrde. SAD zahtevaju istinu!“, Tramp je tvitovao tada.

Nije trebalo to da radi, rekla je Metjuz.

„Trebalo je da kaže tim ljudima da idu kući i da osudi nasilje“, dodala je.

Tramp je pre nereda tražio od Pensa i privatno i javno da poništi rezultate glasanja u državama u kojima je republikanski predsednik poražen malom razlikom, kako bi novi elektori, koji favorizuju Trampa, mogli da zamene zvanične, koji su glasali za Bajdena. Ustavni stručnjaci kažu da bi to bilo protivzakonito.

U SAD, predsednici se zapravo biraju na odvojenim izborima u svakoj od 50 država, a ne na osnovu ukupnog broja glasova na nacionalnom nivou. Broj elektorskih glasova svake države zavisi od broja njenih stanovnika, a najveće države imaju najveći uticaj. Izgrednici koji su upali u Kapitol pokušali su da spreče zakonodavce da potvrde Bajdenovu pobedu od 306-232 u takozvanom Elektorskom koledžu.

„Sećam se da smo govorili da je to poslednja stvar koju je trebalo da objavi na Tviteru u tom trenutku. Situacija je već bila loša, a taj tvit je dolio ulje na vatru“, rekla je Metjuz tokom svedočenja.

Potinger je rekao komisiji da ga je Trampov tvit naveo na to da podnese ostavku.

„Pročitao sam taj tvit i doneo odluku u tom trenutku da podnesem ostavku. Tada sam shvatio da odlazim, kada sam pročitao taj tvit“, rekao je u svom svedočenju.

Raniji svedoci, čije su izjave snimljene, među kojima je i Trampova ćerka Ivanka, njegova savetnica u Beloj kući, izjavili su da je predsednik ignorisao njihove apele da se javno obrati izgrednicima i pozove ih da napuste Kongres.

Tramp je na kraju objavio svoje snimljeno obraćanje, nešto posle 4 sata popodne, pozivajući izgrednike da napuste Kapitol. U drugom tvitu koji je objavio kasnije, delovalo je da pravda postupke rulje.

„Takve se stvari dogode kada se sveta i ubedljiva izborna pobeda tako grubo i agresivno oduzme od velikih patriota koji su dugo tretirani tako loše i nepravedno. Idite kući s ljubavlju i u miru. Zapamtite ovaj dan zauvek!“, napisao je.

Tramp, koji je nagovestio da će se ponovo kandidovati za Belu kuću 2024. godine, do današnjeg dana tvrdi da je izbore izgubio zbog prevare. Često kritikuje komisiju koja istražuje napade 6. januara, a u utorak je objavio poruku na svojoj društvenoj mreži „Istina“ da je komisija „sramota za Ameriku“.

Tramp je rekao da bi razmotrio pomilovanje za više od 800 demonstranata koji su uhapšeni tokom nereda, ako ponovo postane predsednik.

Javni pretres u četvrtak uveče trebalo je da bude poslednji, ali članovi komisije sada kažu da nastavljaju da prikupljaju informacije o neredima i da bi mogli da održe nove pretrese u septembru i kasnije.

Komentari

Vaš komentar