Komisija UN utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Svet 22. okt 202213:59 komentara
Reuters/ Alexander Ermochenko

Nezavisna međunarodna istražna komisija Ujedinjenih naroda (UN) pronašla je “razumne osnove“ da zaključi da su ratni zločini i kršenja ljudskih prava počinjeni u Ukrajini od početka rata 24. februara.

Pročitajte još:

Podsekretarka za politička pitanja Ujedinjenjih nacija Rozmari Di Karlo rekla je Savetu bezbednosti da je ove nedelje Generalnoj skupštini podnet izveštaj Nezavisne međunarodne istražne komisije i da su ruske trupe odgovorne za veliku većinu utvrđenih prekršaja.

U izveštaju je utvrđeno da su i ukrajinske snage u nekim slučajevima prekršile međunarodno humanitarno pravo.

Komisija je dokumentovala slučajeve vansudskih ubistava, nezakonitog pritvora, mučenja, maltretiranja, silovanja i drugog nasilja počinjenog na područjima Ukrajine koja su okupirale ruske snage.

Napominjući da je više od 6.000 civila, uključujući 397 dece, ubijeno, a ukupno 9.634 ranjeno, Di Karlo je rekla da su stvarne brojke bilansa stradanja u ratu u Ukrajini verovatno mnogo veće od potvrđenih.

Ona je izrazila posebnu zabrinutost zbog uništavanja ključnih energetskih postrojenja u poslednjim ruskim napadima u Ukrajini i dodala da to izlaže ekstremnim poteškoćama milione ljudi koji su pred dolazak zime suočeni s rastućim cenama energenata.

Prema podacima Vlade Ukrajine, od 10. oktobra u napadima je pogođeno oko 30 odsto energetskih objekata u regionima Kijev, Dnjepar, Lavov, Harkov i Sumi.