Kompanije van Evrope ne smeju da budu vlasnici medija, Poljaci protestuju

Svet 19. dec 202120:093 komentara
Jakub Porzycki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

U više poljskih gradova su održani protesti zbog usvajanja zakona, kojim se kompanijama van Evrope zabranjuje da budu većinski vlasnici medija.

Proteste su organizovale opozicione partije, nakon što je parlament u petak bez najave usvojio kontroverzni zakon, uprkos tome što ga je prethodno odbacio Gornji dom, preneo je AP.

Zakon se praktično odnosi samo na američku kompaniju Diskaveri, koja je vlasnik najveće televizije u Poljskoj TVN, a ukoliko ga predsednik države Andržej Duda potpiše, moraće da proda kontrolni paket akcija. Zbog toga je danas najbrojniji protest održan ispred predsedničke palate u Varšavi, odakle su okupljeni građani pozvali Dudu da ne dozvoli da zakon stupi na snagu.

Vlada je usvajanje zakona obrazložila neophodnošću da se zbog nacionalne bezbednosti obezbedi da se nijednoj kompaniji van Evrope ne dozvoli da posredstvom medija utiče na formiranje javnog mnjenja u zemlji.

Sjedinjene Države su pozvale Vladu Poljske da odustane od takvog zakona i poručile da bi to bio neprijateljski akt protiv američkih kompanija.

Komentari

Vaš komentar