Konašenkov: Kod Zmijskog ostrva smo oborili nekoliko ukrajinskih letelica

Svet 07. maj 202221:45 komentar
Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da su njegove snage u oblasti Zmijskog ostrva kod obale Ukrajine oborile nekoliko ukrajinskih aviona i dronova, prenosi CNN.

Portparol ministarstva general-major Igor Konašenkov je kazao da su oboreni ukrajinski bombarder Su-24, borbeni avion Su-27, tri MI-8 helikoptera sa desantnim snagama i dva napadačka drona turske proizvodnje.

Povezane vesti

„Uništen je i ukrajinski amfibijski jurišni čamac Stanislav“, dodao je Konašenkov.

Rusko ministarstvo je objavilo i video na kojem se navodno vidi kako ruska protivvazdušna odbrana na Zmijskom ostrvu obara dron.

Ukrajinska vojska je ranije takođe prijavila borbe oko Zmijskog ostrva, ali nije komentarisala bilo kakve gubitke. Objavila je snimak drona koji, kako je navela, pokazuje kako njene snage uništavaju rusku desantnu letelicu na ostrvu. Rečeno je da su pogođena i dva protivvazdušna raketna sistema.

Zmijsko ostrvo je mesto, gde su na početku rata, ukrajinski vojnici reagovali prkosnim rečima protiv ruskih napadača. Prema navodnoj audio razmeni, ruski oficir je rekao Ukrajincima da se predaju, ali je jedan vojnik odgovorio: „Ruski ratni brodu, j**i se“. Najpre se verovalo da je svih 13 ukrajinskih branilaca ubijeno, ali kasnije se otkrilo da su živi, ali da su morali da se predaju zbog nedostatka municije.

Rusko ministarstvo odbrane je, takođe, saopštilo da je visoko preciznim raketama u napadima na aerodrome u Arcizu, Odesi i Voznjesenkom uništilo ukrajinsku letelicu.

Rusko ministarstvo je navelo da su njegove Iskander rakete pogodile američku i evropsku opremu kod Harkova.

BBC navodi da nema potvrde ove informacije ni od strane ukrajinskih, ni od strane zapadnih zvaničnika.

Tokom dana, bilo je nekoliko raketnih napada širom Ukrajine.

Napadi su se desili od Harkova i Sumija na severoistoku, do Odese na jugo-zapadu. Međutim, kako BBC navodi, glavni fokus ruske ofanzive ostaje Donbas.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.