Na Kubi vakcinisano 95 odsto dece od dve godine do 18 godina

Jorge Luis Banos/Pool via REUTERS/File Photo

Kuba, država sa jednim od najrazvijenijih zdravstvenih sistema na svetu potpuno vakcinisala je oko 95 odsto dece uzrasta od dve do 18 godina. Ova ostrvska država, koja ima nisku stopu infekcije omikron sojem koronavirusa, jedina je na svetu koja vakciniše decu uzrasta od dve godine. Takođe, Kuba sama proizvodi nekoliko vakcina protiv korona virusa.

„Iako koronavirus manje pogađa decu, ona su važan faktor u prenošenju“, rekao je dr Gerardo Gilen, vodeći proizvođač Abdale, jedne od vakcina koje se proizvode na Kubi, prenosi Nova.rs.

Dodao je da je upravo vakcinacija dece, velika stopa imunizovanih i imunitet krda koji je stupio nakon talasa delta soja koji je paralisao Kubu prošlog leta, doprineli tome da ova država sada ima znatno niže stope infekcije nego Sjedinjene Države i brojne evropske države.

Kubanci, za razliku od ostatka sveta, veruju u svoj zdravstveni sistem, u ovoj zemlji nema antivakserskih pokreta, pa se i inokulacija male dece smatra zdravorazumskom odlukom.

„Deca se vakcinišu čim se rode. Ako prima sve druge vakcine, zašto ne bi bio vakcinisan i protiv kroone“, rekla je Anija Ramirez, 33, koja je vakcinisala svog petogodišnjeg sina.

REUTERS/Amanda Perobelli

Širom sveta starsona granica za vakcinaciju protiv koronavirusa sve je niža. Svetska zdravstvena organizacija je preporučila da, ako su je postignut visoki procenat vakcinacije odraslog stanovništva, zemlje razmotre vakcinaciju dece od pet godina sa Fajzerovom vakcinom.

Čile i Ujedinjeni Arapski Emirati sada vakcinišu trogodišnjake.

Ipak, neke zemlje se protive trendu. Švedska zdravstvena agencija je prošle nedelje odlučila da ne preporuči vakcine protiv koronavirusa deci mlađoj od 11 godina, tvrdeći da nema preciznih podataka.

„Nijedan od rezultata nije objavljen u recenziranim časopisima, tako da je teško raspravljati o tome“, rekao je dr Džon Andrus, bivši direktor regionalnog programa imunizacije u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji i profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Džordž Vašington, prenosi Gardijan.

Dodao je da su kubanske vakcine zasnovane na platformi koja se decenijama koristi za tetanus. On zaključuje da, iako se radi o odličnoj tehnologiji, potrebno je još podataka.

Ispitivanja nisu pokazala ozbiljne neželjene efekte

Sa druge strane, kubanski naučnici kažu da ispitivanja vakcina Soberana 2 i Soberana Plus, sprovedena na 350 dece uzrasta između tri i 18 godina nisu pokazala ozbiljne neželjene efekte.

„Podaci o ispitivanju, poslati su časopisima za recenziranje i čekaju na objavljivanje. Zdravstveni zvaničnici kažu da će u narednim nedeljama svi podaci o ispitivanju biti poslati Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, pošto traže odobrenja za izvoz“, rekao je jedan od naučnika koji je sprovodio ispitivanje.

Dr Peter Hotez, dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Medicinskom koledžu Bejlor u Teksasu, rekao je da je vakcinacija male dece „od suštinskog značaja” s obzirom na rekordan broj dece koja su hospitalizovana zbog omikron soja u SAD.

Ipak dodaje da treba biti oprezan, ukazujući na slučaj Filipina, gde je neuspešno uvođenje nove vakcine protiv denga groznice 2016. dovelo do široko rasprostranjene percepcije javnosti da je vakcina štetna.

„Posledica toga je bio gubitak poverenja javnosti u druge vakcine za decu – što je rezultiralo epidemijom morbila koja je ubila stotine“, rekao je Hotez.

Dr Džerom Kim, generalni direktor Međunarodnog instituta za vakcine, neprofitne organizacije sa sedištem u Seulu, rekao je da „ima smisla“ vakcinisati malu decu, prvenstveno da bi zaštitili članove porodice oko njih.

„Ako mama i tata rade, često su baka i deda ti koji se brinu o detetu posle škole“, rekao je Kim.

Takođe je naglasio ulogu koju vakcinacija dece može da igra u smanjenju siromaštva: podaci pokazuju da se globalno, na svaki dolar potrošen na vakcinaciju, uštede 44 dolara indirektnih troškova.

„Ne štedite samo na direktnim troškovima hospitalizacije, već štedite i troškove vezane za roditelje koji moraju da ostanu kod kuće“, zaključio je Kim, prenosi Nova.rs.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare