Kovid u EU: Negde protesti zbog kovid potvrda, negde koncert bez ikakvih mera

Svet 12. sep 202119:23 > 19:2426 komentara
Protest, kovid potvrde
Izvor: REUTERS/Russell Cheyne/File Photo

Zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj od 1. oktobra biće neophodne kovid potvrde za dolazak na radno mesto, a ako nisu vakcinisani ili preboleli kovid, moći će da se testiraju o trošku države. Time je Hrvatska praktično najavila korišćenje kovid potvrda u bolnicama, što je daleko blaže od restrikcija u većini evropskih zemalja. Slovenija od srede uvodi obavezne kovid potvrde za sve starije od 12 godina. U drugim evropskim zemljama i ovog vikenda protesti zbog ograničenja.

Brutalni okršaji na ulicama Francuske koji traju već devet nedelja. Ovoga puta povod su zdravstvene propusnice, tačnije, stupanje na snagu obaveze vakcinisanja za zdravstvene radnike.

Među onima koji protestuju, negovatelji, medicinske sestre i fizioterapeuti. Ne budu li se vakcinisali, biće suspendovani s radnog mesta, a bez propusnice neće moći ni u barove ili trgovačke centre.

U Parizu protest takozvanih rodoljuba. Propusnice nazivaju varvarstvom, a u vakcinu nemaju poverenja.

Povezane vesti

„Ovde sam, jer ne želim da moji bližnji umru od vakcina. Ne verujem u vakcinaciju, nisam antivakser, ali jednostavno ne“, kaže student Rafael Pizem,

Hiljade istomišljenika u Grčkoj policija je terala šmrkom i suzavcima. Ipak, nije prvi put, jer demonstracije traju od jula kada je vlada zdravstvene radnike pozvala da prime najmanje jednu dozu vakcine, zatim je ponovila poziv, a oni koji su odbili ne mogu na posao.

„Došli smo ovde da bismo poslali vladi poruku kako neće prekinuti našu borbu. Rugaju nam se s novim izmenama zakona o radu. Ovde smo da pokažemo da smo istrajni do kraja“, kaže Džordž.

Protesti protiv sve strožih epidemioloških mera ovog vikenda i u Beču, Istanbulu, delovima Holandije. A iz Danske stiže potpuno drugačija priča.

Nakon što je vakcinisano 83 odsto Danaca, ukinute su sve epidemiološke mere, a potom održan i koncert na kojem se okupilo 50 hiljada ljudi. Uoči početka svi nevakcinisani mogli su se vakcinisati.

U Velikoj Britaniji zaokret. Iako se očekivalo da će kovid-potvrde biti potrebne za ulazak na sve veće događaje pa tako i u klubove, ministar zdravstva objavljuje – od toga ništa.

„Naravno, i dalje želimo biti na oprezu. Neke mere će ipak morati ostati na snazi, poput onih vezanih za putovanja.
Ipak, negativan PCR test po povratku u zemlju – toga se želim rešiti što pre“, kaže Sadžid Džavid, britanski ministar zdravlja.

Izvor: N1 Zagreb/Reuters/Agencije

U Sloveniji od srede – pooštravanje mera. Svi zaposleni kao i korisnici usluga, moraće imati kovid potvrdu, odnosno ispuniti uslov da su preboleli kovid, vakcinisani su ili imaju negativan test, a testirati se moraju jednom nedeljno.

„U načelu podržavamo uvođenje kovid potvrda jer, kako mi razumemo, ta potvrda važi svuda. Kako god, ne možemo prihvatiti da u našu trgovinu sa prehrambenim namirnicama ne mogu ući posetioci. Čoveku koji je navikao ići u jednu prodavnicu ne možeš tek tako reći da ne može više ići kod svoga mesara ili pekara. Isto važi za apoteke ili trgovine s higijenskim potrepštinama“, kaže Toni Pugelj, zaposleni u tržnom centru.

Svaka zemlja borbu s kovidom vodi na svoj način, no još uvek nijedna nije pobedila. Hrvatska trenutno ima minimalne epidemiološke mere, ali brojke rastu, a na korona karti se crveni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar