Krah mirovnih misija dok se nastavlja kršenje prekida vatre u Ukrajini

Svet 19. feb 202219:3411 komentara

Na istoku Ukrajine i danas se beleži kršenje prekida vatre za koje svaka strana optužuje onu drugu. Nepriznate separatističke oblasti na istoku Ukrajine objavile su opštu mobilizaciju i nastavile evakusaciju stanovništva u Rusiju. Napori da se tenzije spuste diplomatskim putem za sada ne daju rezultate. I iz evropskih zemalja i iz SAD-a poručuju da će u slučaju da napadne Ukrajinu Rusija trpeti strašne posledice.

Proruski separatisti gađali su kontrolni punkt kod Sčastja – tvrdi Ukrajinska pogranična služba koja prikazuje video uz ovu optužbu. Ukrajinska vojska je takođe objavila da je ranama podlegao vojnik ranjen gelerom koji je došao sa strane pobunjenika.

Ukrajinski projektil pao je na teritoriju Rostovske oblasti, odnosno na teritoriju Rusije – tvrdi Moskva. A samoproglašene DNR i LNR tvrde da je od ranog jutra bilo višestrukog kršenja prekida vatre. Nastavljaju se međusobne optužbe i negiranja.

Povezane vesti

U Rusiju od sinoć pristužu ljudi sa teritorije separatističkih LNR i DNR, kojima je tamošnja vlast poručila da se evakuišu, a u Rusiji obećali novčanu pomoć i smeštaj. Mnogi ne veruju u ovom trenutku da će u Rusiji ostati dugo.

„Ponela sam hranu za jedan dan. I neophodnu odeću za jedan dan“, kaže jedna od žena koja je izbegla.

Na pitanje novinara da li zaista misli da će se vratiti nazad za jedan dan, odgovara: „Pa sad, to je veoma relativan pojam i neizvesno je kada ćemo se vratiti.“

Objavljena je i opšta mobilizacija u obe oblasti pod kontrolom pobunjenika

„Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Obraćam se svim muškarcima u republici koji su sposobni da drže oružje u rukama da stanu u zaštitu svojih porodica, svoje dece, žena i majki. Zajedničkim silama postići ćemo pobedu koju svi mi želimo i koja nam je svima potrebna. Zaštitićemo Donbas i sve ruske ljude“, izjavio je Denis Pušilin, predsednik separatističke vlade u Donjecku.

Ukrajina se „sprema za sve moguće scenarije“, izjavio je šef diplomatije Dmitro Kuleba. Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih sila predsednik Volodimir Zelenski se u Minhenu sastao sa skoro svim zapadnim saveznicima i sa Minhenske konferencije poručio da ne zna šta hoće ruski predsednik Putin, te da zato i hoće sa njim da se sastane – predlog koji često ponavlja i jednako puta biva odbijen.

„Ovo je veoma opasan trenutak u našoj istoriji. Na ivici smo onoga što bi mogao da bude rat u Evropi a to bi bila potpuna katastrofa, katastrofa za Evropu, katastrofa za Ukrajinu i svakako katastrofa za Rusiju“, smatra premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Iz SAD i dalje tvrde da je napad pitanje trenutka, te da nema nikakvih dokaza da se ruska vojska povlači sa pozicija duž granice. I EU zvaničnici i predstavnici SAD još jednom su ponovili da su spremni za pregovore i ponovili da će posledice za Rusiju biti strašne i ozbiljne ako napadne Ukrajinu.

„Da budem potpuno jasan, gomilanje preko 100 hiljada ruskih vojnika oko Ukrajine je potpuno neopravdano. Rusija od mogućeg članstva Ukrajine u NATO pravi povod za rat. To je paradoks, jer se o tom članstvu nije ni duskutovalo“, poručuje nemački kancelar Olaf Šolc.

Na minhenskoj konferenciji Ruisja nije učestvovala. Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko za to vreme slušali su raporte svojih gerala sa vojnih vežbi i posmatrali puštanje balističkih raketa.

Komentari

Vaš komentar