Kraljica Kamila četvrti član kraljevske porodice „na odsustvu“

Svet 03. mar 202420:40 12 komentara
Chris Jackson/Pool via REUTERS

Britanskoj monarhiji zadat je još jedan udarac nakon što je za četvrtog istaknutog člana kraljevske porodice najavljeno da će se nakratko povući iz javnosti.

Supruga kralja Čarlsa, kraljica Kamila trebalo da napravi kratku pauzu u izvršavanju kraljevskih dužnosti nakon veoma naporne četiri nedelje tokom kojih je imala više aktivnosti nego obično. Tokom perioda nakon 5. februara, kada je objavljeno da je kralju Čarlsu dijagnostikovan rak, obaveze i zaduženja morali su da budu drugačije raspoređeni, prenosi rts.rs.

Chris Jackson/Pool via REUTERS

Prema pisanju Tajmsa, 76-godišnja kraljica neće imati dužnosti tokom čitave sledeće sedmice, to jest do 11. marta, i podrazumeva se da će deo odsustva provesti opuštajući se sa kraljem i porodicom.

Ovim saopštenjem potvrđeno je da je Kamila četvrti istaknutiji član kraljevske porodice koji je trenutno na pauzi kada su javna pojavljivanja i druge dužnosti u pitanju. Poslednjih meseci na odsustva su otišli kralj Čarls, princ Vilijam i princeza Ketrin.

Supruga prestolonaslednika Vilijama, 42-godišnja Kejt, nije viđena u javnosti otkako je 16. januara bila podvrgnuta operaciji abdomena na klinici u Londonu.

Chris Jackson / POOL / AFP

Kensingtonska palata od tada je pružila veoma malo informacija o zdravstvenom stanju princeze. Kejt je operisana u istoj bolnici u kojoj je kralj Čarls imao intervenciju na prostati pri čemu su analize pokazale da ima rak, ali ne na toj žlezdi.

Princeza Kejt poslednji put pojavila se u javnosti na Božić, u decembru prošle godine, kada je kraljevska porodica od rezidencije Sandringem pešačila do crkve, i ona će se na dužnost vratiti najranije posle Uskrsa.

Princ Vilijam je svoja zaduženja smanjio na minimum tokom nekoliko nedelja nakon operacije svoje žene kako bi je podržao tokom oporavka i pomogao u brizi oko njihove dece. Princ od Velsa vratio se dužnostima krajem februara, ali je prošle nedelje otkazao dolazak na jednu manifestaciju, što je podstaklo nove spekulacije o zdravlju njegove supruge.

Kin Cheung/Pool via REUTERS

U međuvremenu, kralj Čarls je takođe osetno razredio obaveze dok prima terapiju za lečenje raka.

Zdravstveni problemi britanskog monarha doveli su u pitanje niz kraljevskih aktivnosti predviđenih za 2024. godinu, uključujući prvu planiranu turneju Čarlsa i Kamile po Australiji otkako su postali kralj, odnosno kraljica.

„Australijanci bi više voleli da Čarls dođe u posetu, ali bismo imali razumevanja ukoliko se to ne bi desilo zbog saveta lekara da ne putuje“, rekao je predsednik Australijske monarhističke lige Erik Abec.

REUTERS/Hannah McKay/

Iako se Čarls uglavnom povukao iz javnog života, on redovno prima izveštaje od Vlade Velike Britanije i održava sastanke sa premijerom Rišijem Sunakom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare