Kremlj: Bajdenovi komentari o Putinu razlog za zabrinutost

Svet 28. mar 202212:52 9 komentara
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Kremlj je zabrinut zbog komentara američkog predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je portparol ruskog presednika Dmitrij Peskov.

Bajden je u subotu tokom posete Poljskoj kazao da je Putin „kasapin“ i da „ne treba više da ostane na vlasti“.

Povezane vesti

Zvaničnici Bele kuće kasnije su ublažili njegove ocene, rekavši da Bajden nije pozivao na smenu režima u Rusiji.

Kremlj je poručio da o vladaru Rusije „neće odlučivati Bajden“.

„Ovakve izjave svakako izazivaju zabrinutost“, rekao je Peskov novinarima na pitanje da prokomentariše Bajdenove komentare.

„Nastavićemo pomno da pratimo saopštenja američkog predsednika. Pažljivo ih beležimo i nastavićemo to da radimo“, poručio je Peskov, prenosi CNN.

Povodom Bajdenove izjave juče se oglasio i državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je tokom posete Izraelu kazao da SAD ne pokušavaju da sruše ruskog predsednika.

Na konferenciji za novinare u Jerusalimu državni sekretar SAD je rekao da je Bajden hteo da ukaže da Putin ne može biti osnažen da vodi rat ili sprovodi agresiju protiv Ukrajine, ili bilo koga drugog.

SAD su više puta navele da nemaju strategiju promene režima u Rusiji ili bilo gde drugde, rekao je američki državni sekretar.

„U ovom slučaju kao i u svakom, to zavisi od naroda date zemlje. To zavisi od ruskog naroda, rekao je Blinken.

Bela kuća je u reagovanju na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da njegov ruski kolega Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“ saopštila da Bajden nije pozivao na smenu režima u Rusiji, već je ukazao da Putinu nije dozvoljeno da trenira moć na svojim susedima.

Bajdenovu izjavu oštro je kritikovao i američki diplomata i predsednik Saveta za strane odnose Ričard Has, koji je na Tviteru napisao da je ona „tešku situaciju učinila još težom, a opasnu situaciju još opasnijom“.

I francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je protiv Bajdenove retorike.

„Ne bih koristio slične termine, jer sam još u razgovorima sa predsednikom Putinom“, rekao je Makron tokom intervjua za francuski treći kanal.

Makron je kazao da je „naš cilj da zaustavimo rat koji je Rusija započela u Ukrajini, istovremeno izbegavajući rat i eskalaciju“.

Dodao je da to neće biti moguće sa eskalacijom reči i dela.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare