Šojgu: Ogroman broj aplikacija od stranih dobrovoljaca da se bore u Donbasu

Svet 11. mar 202218:25 > 18:30 10 komentara
SERGEY BOBOK / AFP

Kremlj je saopštio da dobrovoljci sa "Bliskog istoka i iz Sirije" mogu da budu poslati da se bore za Rusiju u regionu Donbasa na istoku Ukrajine", uz tvrdnju da je Moskva primila više od 16.000 zahteva iz inostranstva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, na sednici ruskog Saveta bezbednosti koju je prenosila televizija, kazao predsedniku Vladimiru Putinu da je njegovo ministarstvo primilo „ogroman broj aplikacija“ od dobrovoljaca iz različitih zemalja da „učestvuju u onome što smatraju da će biti pokret oslobođenja“.

Povezane vesti

Putin je podržao predlog Šojgua da se pomogne prebacivanje dobrovoljaca koji žele da učestvuju u borbama u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

„Ako vidite da ima ljudi koji žele na dobrovoljnoj bazi, posebno ne za novac, da dođu i pomognu ljudima koji žive u Donbasu, onda moramo da im poželimo dobrodošlicu i pomognemo im da se prebace u ratnu zonu“, poručio je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kasnije da nema planova da se šalju ruski dobrovoljci u borbe, već da je Šojgu „uglavnom govorio o dobrovoljcima sa Bliskog istoka i iz Sirije“.

SAD nisu primetile „stvarni dolazak“ stranih boraca sa Bliskog istoka da se bore zajedno sa ruskim snagama u Ukrajini, kazao je novinarima jedan viši zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

SAD veruju, navodi CNN, da Rusija ide ka tome da regrutuje i koristi strane borce, a Rusija je i javno rekla da želi to, ali SAD za sada nisu videle dokaze da strani borci dolaze da se bore zajedno sa ruskim snagama, naveo je taj zvaničnik.

Komentari (10)

Vidi sve komentare