Kremlj: Napad na Odesu neće ugroziti izvoz žitarica iz Ukrajine

Svet 25. jul 202214:445 komentara
Izvor: REUTERS/Iryna Nazarchuk

Kremlj je saopštio da ruski raketni napad na Odesu neće ugroziti izvoz žitarica iz Ukrajine, ali je ocenio da Ujedinjene nacije moraju osigurati uklanjanje prepreka za izvoz iz Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da su, samo nekoliko sati pošto su Moskva i Kijev postigli sporazum o omogućavanju izvoza žita iz Ukrajine, ruski projektili u subotu lansirani na vojnu infrastrukturu u Odesi.

Pročitajte još

„Napadi nisu ni na kakav način povezani sa infrastrukturom koja se koristi za izvoz žitarica. To ne bi trebalo da utiče, niti će uticati, na početak isporuka“, rekao je Peskov.

Rezultat pregovora Moskve i Kijeva, uz posredovanje Turske i UN, je i odredba da će svetska organizacija omogućiti neometan pristup svetskim tržištima ruskih đubriva i drugih proizvoda.

Peskov je izjavio da bi UN trebalo da ispune svoj zadatak vezan za indirektna ograničenja prodaje ruskih žitarica i đubriva, javlja Rojters.

„Nema direktnih restrikcija, ali postoje indirektne, koja nam ne omogućavaju da u potpunosti obavimo isporuke važne za međunarodno tržište, posebno na područjima gde se pojavljuje glad“, rekao je Peskov.

Sve vesti o Ukrajini i Rusiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na našoj stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar