Kremlj: Preuranjeno govoriti o samitu Putina i Bajdena

Svet 21. feb 202210:51 > 10:5410 komentara
Izvor: JIM WATSON, GRIGORY DUKOR / AFP / POOL

Kremlj je ocenio da je "preuranjeno" govoriti o samitu predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena koji je najavila Francuska radi smirivanja rusko-zapadne krize oko Ukrajine.

„Postoji saglasnost oko činjenice da treba nastaviti dijalog na nivou ministara (spoljnih poslova). Govoriti o konkretnim planovima organizovanja samita je preuranjeno“, rekao je u video razgovoru sa novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Povezane vesti

On je rekao da bi Putin i Bajden mogli da se sastanu ako smatraju da je to nepohodno.

„Sastanak je moguć ako ga vođe smatraju korisnim“, rekao je on i naveo da Bajden i Putin uvek imaju mogućnost „kada je potrebno“ da razgovaraju “ telefonom ili na neki drugi način“.

Putin danas treba da predsedava sastanku Saveta za bezbednost, tela koje okuplja glavne donosioce odluka u Rusiji, uključujući šefove vojske i obaveštajnih službi.

Francusko predsedništvo saopštilo je sinoć da su se Bajden i Putin načelno saglasili da održe samit, na predlog Emanuela Makrona.

Bela kuća je potvrdila sinoć da je predsednik SAD Džozef Bajden prihvatio u načelu samit o Ukrajini sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona, pod uslovom da Rusija nije do tada izvela invaziju na Ukrajinu.

Makron je juče dva puta razgovarao telefonom sa Putinom i jednom sa američkim predsednikom.

Sastanak šefova diplomatija Rusije i SAD Sergeja Lavrova i Entonija Blinkena predviđen je za četvrtak.

Moskva: Situacija i dalje vrlo napeta na frontu u istočnoj Ukrajini

Kremlj je takođe ponovo naglasio danas da je „situacija i dalje vrlo napeta“ na frontu u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga i proruskih separatista koje podržava Moskva.

„To je zabrinjavajuće“, rekao je Peskov. Rusija smatra Ukrajinu odgovornom za pogoršanje situacije na terenu i optužuje je da hoće da počini „genocid“ nad stanovništvom koje govori ruski.

Zapad smatra da je Moskva iza jačanja sukoba poslednjih dana na liniji fronta, strahujući da bi mogli da posluže Rusiji, koja je nagomilala 150.000 vojnika na ukrajinskim granicama, kao izgovor da za veliki napad na Ukrajinu.

Moskva negira da ima nameru da napadne Ukrajinu, ali traži da NATO ne primi tu zemlju u svoje redove i da se povuče iz istočne Evrope, što je Zapad do sada odbacivao.

Komentari

Vaš komentar