Kremlj: Putin je otvoren za pregovore o Ukrajini, ali…

Svet 02. dec 202211:5814 komentara
Reuters/ Sputnik/ Mikhail Metzel/ Pool

Predsednik Vladimir Putin otvoren je za pregovore o mogućem rešenju u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju anektirane teritorije kao ruske koči potragu za bilo kakvim potencijalnim kompromisom, saopštio je Kremlj.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u četvrtak da je spreman da razgovara s Putinom ako zvaničnik Kremlja traži način da se rat završi, ali da Putin to još nije nagovestio.

„Predsednik Ruske Federacije uvek je bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore kako bi osigurao naše interese“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Bajdenovim izjavama.

„Najpoželjniji način za postizanje naših interesa je mirnim, diplomatskim sredstvima“, rekao je Peskov i dodao da je Putin bio, jeste i ostaje otvoren za kontakte i pregovore.

Putin je kazao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom „specijalnom vojnom operacijom“ protiv Ukrajine i smatra rat prelomnim trenutkom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji posle decenija poniženja u godinama nakon pada Sovjetskog saveza.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanja za ono što nazivaju okupacionim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina kaže da će se boriti dok poslednji ruski vojnik ne bude isteran s njene teritorije.

Komentari

Vaš komentar