Kruzer uplovio u luku Mauricijusa, nije potvrđena kolera na brodu

Svet 26. feb 202423:30 1 komentar
Reuters/ Gary Cameron (BERMUDA)/ File Photo

Luksuznom američkom kruzeru sa više od 3.000 putnika i članova posade dozvoljeno je u ponedeljak da pristane u luci na ostrvu Maricijus u Indijskom okeanu pošto je, zbog moguće pojave kolere na njemu, proveo ceo dan izolovan na pučini, rekle su vlasti.

Pošto su zdravstveni zvaničnici utvrdili da u brodskim zalihama vode nema tragova kolere, vlasti Mauricijusa dozvolile su kruzeru Norveška zora u vlasništvu kompanije Norvidžn kruz lajn iz Majamija da se ukotvi u lici glavnog grada Mauricijusa, Port Luisa.

Zabrana pristajanja bila je izrečena u nedelju pošto je prijavljeno da se 15 ljudi na brodu razbolelo, te da povraćaju i imaju proliv.

Lučke vlasti Mauricijusa su saopštile da su toj meri pribegle „kako bi se izbegao svaki zdravstveni rizik“, pa su sa broda uzeti uzorci vode testiranja.

Utvrđeno je da su oboleli putnici u stvari imali blagi oblik virusnog gastroentritisa, saopštila je vlada ostrvske države.

Norvidžn kruz lajn tvrdi da je „tek mali broj gostiju imao blage simptome nekakve stomačne bolesti“ i da „nije bilo ni potvrđenih slučajeva niti dokaza postojanja kolere“ na brodu.

Prema oceni kompanije, vlada Mauricijusa je „zatražila testiranje iz preterane predostrožnosti“.

Međutim, prošle godine je na obližnjem jugu Afrike zabeleženo nekoliko ozbiljnih epidemija kolere, pa je to možda i bio razlog da se vlasti male ostrvske države sa 1,2 miliona stanovnika uplaše i preduzmu ozbiljne mere predostrožnosti.

Koleru izaziva bakterija, a bolest se najčešće prenosi preko kontaminirane vode i hrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare