Kuba dozvoljava strana ulaganja u trgovini

Svet 17. avg 202207:35 komentar
Pixabay/gabrielmbulla

Kubanska vlada je najavila da će dozvoliti strana ulaganja u trgovinu na veliko i malo kako bi se rešila hronična nestašica u zemlji.

Pročitajte još:

„Zbog ozbiljnih ograničenja sa kojima se borimo, strana ulaganja u veleprodaju i maloprodaju, zajedno sa državnom regulacijom, omogućiće proširenje ponude na stanovnike i doprineće oporavku domaće industrije“, objavio je ministar privrede Alehandro Gil na Tviteru u utorak.

Kubanska vlada će i dalje zadržati monopol na spoljnu trgovinu.

Do sada su strane investicije na Kubi bile moguće samo u proizvodnji robe, uslugama i nekim sektorima kao što je hotelijerstvo.

Nakon novih mera, veletrgovci će moći da budu u stopostotnom vlasništvu privatnih investitora, ali će maloprodajne radnje nastaviti da rade po mešovitom ekonomskom modelu koji je na snazi na ostrvu, u kome neminovno udela ima država.

Kubanski trgovinski sektor, pod državnom kontrolom, ima velike poteškoće u privlačenju deviza i snabdevanju. Tako su Kubanci primorani da čekaju u dugim redovima da kupe namirnice i osnovne potrepštine za kubanske pezose u državnim prodavnicama u kojima je ponuda veoma ograničena.

Prodavnice u kojima se može platiti dolarima otvorene su 2019. Tamo je ponuda generalno šira, ali su poslednjih meseci police počele da se prazne zbog nestašice.

Takva situacija favorizuje crnu trgovinu i podstiče inflaciju. Prema zvaničnim podacima, u 2021. su maloprodajne cene porasle za 70 odsto na godišnjem nivou.

Još u avgustu 2021, kubanska vlada je odobrila mala i srednja privatna preduzeća, čime je okončan 52-godišnji državni monopol.

Socijalistička ostrvska država na Karibima trenutno prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih trideset godina, pogoršanu pandemijom i embargom koji su joj nametnule Sjedinjene Države pre šezdeset godina.