Kubanski opozicionar Junior Garsia napustio Havanu i stigao u Španiju

Svet 17. nov 202121:35
Junior Garsia
Izvor: REUTERS/Alexandre Meneghini/File Photo

Kubanski opozicionar Junior Garsia, glavni organizator demonstracija koje su posle brojnih hapšenja prekinute u ponedeljak u Havani, stigao je u Španiju, rekli su vladini izvori za Frans pres.

Povezane vesti

Junior Garsia, 39-ogodišnji dramaturg koji je postao vodeća ličnost protivnika kubanskih vlasti, stigao je danas u Španiju sa svojom suprugom i sa turističkom vizom, rekli su izvori.

„Došli smo u Španiju živi zdravi i sa netaknutim idejama“, napisao je na Fejsbuku kubanski opozicionar i zahvalio se svim prijateljima koji su se zabrinuli za njega i pozdravio sve koji su omogućili njegov put.

Garsija je kreator Fejsbuk grupe Arhipielago, koja je izdala poziv na demonstracije 15. novembra u Havani da se traži oslobađanje kubanskih političkih zatvorenika.

Te demonstracije koje su vlasti zabranile prekinute su zbog jakog policijskog prisustva i hapšenja vođa kubanskih disidenata.

Strahujući od nasilja tokom demonstracija Garsia je prošle nedelje objavio nameru da sam demonstrira u Havani sa ružom u ruci. Ali ni on nije mogao da sprovede svoj plan jer su ga bezbednosne snage sprečile da izadje iz kuće.

Od tada od njega nije bilo nikakvih vesti, što je izazvalo zabrnutost njegovog okruženja i pristalica.

On je na Fejsbuku napisao da je nekoliko dana ostao bez sredstava komunikacije i da sada mora da vidi šta se dogadja sa drugim članovima Arhipielaga, i da će za nekoliko dana ispričati svoju odiseju.

Rodjen u Olginu na istoku Kube, Junior Garsija dugo je bio poznat po svojim pozorišnim komadima i televizijskim i filmskim scenarijima. Međutim, on je preuzeo drugu ulogu od 27. novembra prošle godine kada su stotine umetnika demonstrirale da traže slobodu izražavanja. Postao je glasnogovornik nove generacije kritične prema vladi, koja uključuje umetnike, novinare i profesore univeziteta.

Kada je Kuba 11. jula potresena velikim spontanim demonstracijama neviđenim od revolucije 1959. godine, on nije oklevao da se uključi u pokret, pokušavajući da dobije nekoliko minuta na televiziji. Bio je uhapšen, a zatim pušten narednog dana.

Kubanske vlasti optužuju Juniora Garsiju i druge organizatore demonstracija u ponedeljak da su agenti koje obučava i finansira Vašington da bi izazvali promenu režima.

Komentari

Vaš komentar