Kuleba kaže – bez progresa oko primirja, Lavrov – ne planiramo napade na druge

Svet 10. mar 202211:28 > 17:56 74 komentara
Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Antaliji da nije postignut nikakav progres po pitanju primirja i prekida vatre. Kuleba je na konferenciji za novinare izjavio da je došao sa dva zadatka na ove pregovore: da se organizuje humanitarni koridor i da se dogovori primirje od 24 sata da se reše humanitarna pitanja. Lavrov je na odvojenoj konferenciji za novinare posle susreta kazao da Rusija ne planira da napadne druge zemlje, "a nismo napali ni Ukrajinu". Dodao je da Rusija nije htela rat i ni sad ga neće. "Mi želimo da završimo rat uzimajući u obzir i želje dve republike - Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku", poručio je Lavrov.

„U Ukrajini se razvila situacija koja predstavlja direktnu pretnju Rusiji“, poručio je Lavrov.

Povezane vesti

„Prekid vatre Rusija vezuje za ispunjavanje zahteva Putina od Ukrajine. Ukrajina se nije predala i neće se predati“, poručio je Kuleba i dodao „mi smo spremni na diplomatsko rešenje, ali dok se do njega ne dođe, mi ćemo štititi našu zemlju od ruske agresije.“

Kuleba je dodao da su se dve strane dogovorile da nastave napore za traženje rešenja za humanitarna pitanja na tlu Ukrajine.

Naveo je da bi bio spreman za susret „u ovom formatu, ukoliko bude izgleda za suštinske razgovore i traženje rešenja“.

„Spreman sam da nastavim ovaj angažman, sa svrhom okončanja rata u Ukrajini i patnje ukrajinskih civila i oslobađanje naših teritorija od ruskih okupacionih snaga“, kazao je Kuleba.

Kuleba: Ruski vojnici moraju da napuste gasna i nuklearna postrojenja u Ukrajini

Dodao je i da se nada da će Lavrov razgovarati sa onima koji donose odluke u Kremlju da se omogući da humanitarni koridor iz Marijupolja počne da funkcioniše.

Kuleba je istakao da ruske trupe moraju da napuste gasna i nuklearna postrojenja u Ukrajini.

Kazao je da je ruskom kolegi preneo da Ukrajina nije imala problema sa nuklearnom bezbednošću pre ruske invazije.

Ruska vojska je preuzela bivšu nuklearku Černobilj i i dalje aktivnu nuklearnu centralu Zaporožje – najveću u Evropi.

Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva „do poslednjeg trenutka htela da (se situacija) reši mirnim putem“.

„Dali smo predloge za garacnije bezbednosti koje bi svima odgorarale, i Ukrajini.  Nama je odgovoreno – ‘Ukrajina je naša i mi ćemo sa Ukrajinom da rešavamo svoju sudbinu’. MI želimo Ukrajinu koja bi bila prijateljska, demilitarizovana i bez opasnosti nacističkih tendencija.  Gde neće biti zabrane ruskog jezika, kuture i ruske pravoslavne crkve“, kazao je Lavrov.

On je ponovio ruske tvrdnje da se „civili koriste kao taoci“ od strane onih koje je opisao kao „tzv. teritorijalne odbrambene snage“. Oni se koriste kao „živi štitovi“, kazao je Lavrov i dodao da Rusija nastavlja da upravlja humanitarnim koridorima za civile.

Lavrov o napadu na porodilište: Ono je u rukama radikalnog bataljona Azov

Povodom jučerašnjeg napada na porodilište u Marijupolju Lavrov je kazao da je to porodilište „već dugo bilo pod kontrolom bataljona Azov i drugih radikala i oni su sve trudnice i medicinske sestre sklonili odatle i uspostavili tamo bazu ultraradikalnog azovskog bataljona“.

On je dodao da je Rusija pre tri dana obavestila SB UN da je u toj bolnici bataljon Azov, te da tamo navodno nije bilo ni porodilja ni trudnica

Kazao je i da Rusija nije protiv susreta ruskog i ukrajinskog predsednika i da je razgovarano i o mogućnosti tog susreta.

Izaći ćemo iz krize, ali sve ćemo učiniti da ne zavisimo više od Zapada

Komentarišući sankcije širokog opsega koje je Zapad uveo Rusiji, Lavrov je kazao da će Moskva iz krize izaći sa ozdravljenom psihologijom i bez iluzija da Zapad može da bude pouzadan partner.

„Mi ćemo iz krize izaći, ali ćemo sve učiniti da nikada više ne zavisimo od Zapada u oblastima koje imaju krucijalni značaj za naš narod“, poručio je Lavrov.

Na pitanje o zabrani SAD na uvoz ruske nafte, gasa i uglja, Lavrov je ponovio da će rešiti problem „tako da ni u jednom trenutku ne zavisimo od zapadnih ni vlada ni kompanija, koje se ne rukovode svojim profitom, već politikom“. On je optužio Zapad za agresiju na Rusiju.

„Naftu i gas ostavljamo na razmatranje i savest naših zapadnih kolega. Mi nikada nismo koristili gas kao oružje, za šta su nas stalno krivili. Ako prestanu da kupuju gas i naftu od nas, to je njihov problem. Mi imamo druga tržišta“, poručio je Lavrov.

Snabdevanje Ukrajine oružjem – opasno ponašanje Zapada

On je Zapad optužio i da se „ponaša opasno“ time što snabdeva oružjem Ukrajinu, navodeći da se to može smatrati kršenjem „svih tzv. principa i vrednosti“.

Lavrov je Zapad optužio i da se „ponaša opasno“ time što snabdeva oružjem Ukrajinu, navodeći da se to može smatrati kršenjem „svih tzv. principa i vrednosti“.

Dodao je i da su otkrivene „nove činjenice“ da su za ovaj mesec bili planirani napadi na Donjeck i Lugansk, kako ih je nazvao, „oslobođene teritorije“.

Kazao je i da Pentagon koristi ukrajinsku teritoriju da razvije patogene koji bi mogli da budu iskorišćeni za stvaranje biološkog oružja, što su tvrdnje koje su ranije SAD nazvale „besmislenim“.

Lavrov je ocenio da „nije iznenađenje“ da je Bela kuća negirala ove tvrdnje i da su EU i UN saopštili da nema dokaza da se to dešava, jer Amerikanci to rade u „dubokoj tajnosti“.

Lavrov ne veruje da bi konflikt u Ukrajini mogao da eskalira u nuklearni rat

Lavrov je rekao da ne veruje da bi konflikt u Ukrajini mogao da eskalira u nuklearni rat.

„Ne želim u to da verujem, i ne verujem“, poručio je Lavrov.

On je dodao da je temu nuklearnog rata nametnuo Zapad, koji se, kako je kazao, stalno vraća nuklearnom ratu kao Zigmund Frojd, otac psihoanalize.

„Naravno da nam daje razlog za zabrinutost kada se Zapad, kao Frojd, stalno vraća na tu temu“, rekao je Lavrov.

Takođe je poručio da je priča o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske republike – Litvaniju, Letoniju i Estoniju – sada sve članice EU i NATO, „izgleda stara obmana“.

Šefovi diplomatija Rusije i Ukrajine, Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastali su se danas u Antaliji, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Kuleba je juče kazao da nema velika očekivanja od sastanka sa Lavrovom.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare