Kuleba: Sve sumnjive pošiljke u ukrajinske ambasade stigle sa iste adrese

Svet 07. dec 202215:49
Izvor: OSCAR DEL POZO / AFP

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da su svi sumnjivi paketi, koji su prethodnih dana stizali u ukrajinske ambasade u 15 zemalja, svi došli s iste adrese - iz auto kuće Tesla u nemačkom gradu Zindelfingenu.

„Isporuka se obično vršila iz pošta koje nisu bile opremljene sistemima za vido nadzor. Kriminalci su takođe preduzeli mere da ne ostave tragove svoje DNK na paketima. Ovo, posebno ukazuje na profesionalni nivo u sprovođenju ove akcije“, napisao je Kuleba na svom Fajsbuk nalogu.

On je dodao da ukrajinske ambasade i konzulati već nedelju dana rade uz pojačane mere bezbednosti.

Povezane vesti

Tokom protekla dva dana sumnjivi paketi stigli su u ambasade u Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji i Danskoj, kao i u konzulat u Gdanjsku.

„Ukupno već imamo 31 slučaj u 15 zemalja: Austrija (1), Danska (1), Španija (5), Italija (4), Kazahstan (1), Holandija (1), Poljska (6), Portugal (2), Rumunija (2), SAD (1), Mađarska (2), Francuska (1), Hrvatska (1), Češka (2).

Naveo je i da u stalnom kontaktu sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova, kao i da ukrajinske ambasade komuniciraju sa organima zemalja u kojima se nalaze u kontekstu istrage svih slučajeva pretnji.

„Kampanja terora protiv ukrajinskih diplomata koja se trenutno odvija, po svojim razmerama je bez presedana, ne samo u kontekstu Ukrajine, već i na svetskom nivou. Ne mogu da se setim nijednog drugog perioda u istoriji kada je toliko ambasada i konzulata jedne zemlje bilo pod tako masovnim napadima u tako kratkom vremenskom periodu“, poručio je Kuleba.

Istakao je da „koliko god neprijatelji pokušavali da zastraše ukrajinsku diplomatiju, neće uspeti“.
„Nastavićemo da radimo na pobedi Ukrajine“, kazao je on.

Komentari

Vaš komentar